România este cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană. Vânzările au atins un nou record: 11.000.000 tone în martie

Redacția iun. 5, 2022 3 comentarii
grau cereale recolta agricultura

România este cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, cu 1.163.262 tone de cereale au plecat din România, pe piețe terțe, în luna martie a acestui an. În martie 2021, cantitatea exportată a fost de 512.864 tone, scrie Lanțul Alimentar. Publicația precizează însă că recordul din luna martie 2020 nu a fost depășit: 1.324.668 tone.

Cantitatea livrată însă până acum în anul comercial iulie 2021 – iunie 2022 este cea mai mare din ultimii 15 ani: 10.960.632 tone. Cu siguranță, exporturile aferente lunilor aprilie, mai și iunie ( trimestrul II ) vor urca totalul la un nivel și mai mare. Recordul de până acum, 10.290.023 tone în anul comercial 2019-2020 a fost deja depășit în luna martie.

Din cele 1.163.262 tone de cereale vândute în martie 2022, 607.498 tone au fost porumb și 507.824 tone au fost grâu comun.

Cel mai important cumpărător al cerealelor din România este Egiptul, care în luna martie a importat 401.119 tone de cereale.

România domină topul vânzărilor de cereale în acest an comercial, pe locul doi aflându-se Franța, cu 10.756.987 tone. Vânzările de cereale din Franța au scăzut la nivelul lunii martie, de la 1.382.497 tone, în martie 2021, la 1.110.910 tone, în martie 2022, plasându-se, astfel, sub livrările din România.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. 500 kg / capita .. Frumos. Pacat ca nu mai au cocalarii pasari si animale, in general … Din atata grau produci cateva mii de oua pe an (minim) care din start valoreaza peste pretul graului …

  Na, fiind mai autisti, cumparam oua ‘Delhaize’ .. Lasa-i pe aia care n-au unde sa le creasca … E vorba ca oamenii se intorc unde erau acum 300 de ani, la case, doar ca pe 250m^2.

  (de minim 4x mai putin decat avea un strabun normal; il las pe Dl. Andrei Plesu sa confirme/infirme, ca tot a mancat mai mult ca mine, in orice ipostaza am lua-o –aici, off-topic, daca erau mai activi/vizibili/evidenti nu ajungea Romania asa, sa se planga de pe ‘bara’, doar din nisele lor elitiste, sa mai zica ca si trebuie Imnul schimbat, ca nu mai e de actualitate, desi n-au creier sa vina c-un substitut Demn, dupa cum considera Domniile lor — chiar sunt curios ce Imn ne compune Dl. Plesu pana cand ii canta mierla Simfonia a X-a, de Beethoven, recent terminata.. –pai, mi se pare corect, daca tot jignesti Imnul, cand e nevoie de constientizarea mesajului lui, mai putin partea crestina, mai mult ca niciodata, in ‘Era Zombificarii’, ‘Noaptea Mintii ca Agent Orange’, ‘Clabuceala Planetei’, ‘Lobotomizarea Maselor prin Consumerism Atroce’ s.a.m.d., chiar astept sa-i citesc Geniul).

  Pana una, alta, nu va bateti joc de grau … Chiar daca glutenul si, in special, carbohidratii, te baga in groapa, generand diabet si mai toate formele de cancer + restul bolilor ce au legatura cu metabolismul(e normal cand zapacesti ‘ambreajul'(pancreasul) toata ziua..), va urez pofta buna …

  Se prinde Omenirea vreodata ‘cei mai bun din carne’ … + salata, ulei de masline, nu va invat eu …

  Oricum, cine nu misca fundul isi sapa groapa cu el … Spor si plimbati ursul !

  “You only die once…”

  P.S. : Nu vad ce-ar fi rau pana si-o pasare sa-si creasca toata lumea … Chiar la bloc ! Ca unchiul Tesla. + din ingrasamant iti hranesti niste plante … maxBIO/M^2 … Lume lenesa …

 2. ** ambreiajul; ***ce-i…

  P.P.S. : Mai inteligent ar fi sa-si faca fiecare painar painea acasa pt. ca, practic, graul din articol e integral al poporului roman.

  (putini constientizeaza acest aspect: pamantul ‘Statului’ arat&Co. pe banii ‘Statului’)

  Practic, daca Democratia si-ar dori ca niciun bob de grau sa ajunga pe piata ci, pur si simplu, sa fie distribuit fiecarui romanas in parte, Statul ar trebui sa se supuna necontenit.

  Meanwhile, astept Imnul actualizat de Dl. Plesu … probabil, redenumit sub numele de ‘Imnul Talharilor’, ceva asemanator ‘Arabian Nights’ de Walt Disney dar cu ceva urme de Khachaturian …

  Fie, nu mai bagati toti nebunii-n seama !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *