România, singura țară din regiune unde industria nu a revenit la nivelurile pre-pandemice

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

România este singura țară din regiunea Europei Centrale și de Est unde industria nu a revenit la nivelurile pre-pandemice, arată un raport al Erste Group Research.

În iunie, producția industrială a crescut cu +12,5% an/an, iar în termeni lunari a accelerat cu +0,3% depășind așteptările BCR de +10,7% an/an. Al doilea trimestru al acestui an a marcat o contracție trimestrială a producției industriale de -0,7% trimestru la trimestru, factorul principal fiind sectorul manufacturier care a scăzut cu -0,3% T/T. Astfel, acest rezultat va avea, probabil, o contribuție negativă la creșterea trimestrială a PIB, arată BCR.

Potrivit raportului Erste, producția industrială și-a confirmat poziția robustă în iunie, crescând rapid în întreaga regiune, arată Erste.

Comparativ cu ultimul trimestru pre-pandemic, industria a revenit la același nivel sau a depășit acest nivel peste tot, în afară de România, care a coborât sub nivelul trimestului 4 din 2019 în luna mai și nu a reușit să revină până în iunie.

Sursa foto: Erste

Serbia, care a înregistrat deja o evoluție pozitivă de la an la an anul trecut, a marcat cea mai ușoară creștere de doar 4,5% an la an în iunie 2021, urmată de o creștere cu o singură cifră, de 8,2% de la an la an, în Croația.

În altă parte a CEE, industria a crescut într-un ritm de două cifre, Ungaria, Polonia și Slovenia înregistrând toate creșteri peste 18% anual.

„Ne așteptăm ca producția industrială să rămână robustă și în lunile următoare, cu o dinamică de creștere anuală bruscă, deși mai mică decât înainte. Este posibil ca lipsa semiconductorilor și costurile mai ridicate la poarta fabricii să persiste o perioadă și să influențeze într-o oarecare măsură producția”, arată raportul.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *