România, unul dintre statele din UE cu cele mai mari deficite de cont curent în al doilea trimestru al anului

Redacția oct. 5, 2022 0 comentarii
bani finante lei financiar deficit InquamPhotos Octav Ganea

Uniunea Europeană a înregistrat un deficit de cont curent de 37,4 miliarde de euro în al doilea trimestru al acestui an, în rândul statelor membre cele mai mari deficite fiind înregistrate în Franţa (15,6 miliarde de euro) şi România (11 miliarde de euro), conform estimărilor publicate miercuri de Eurostat și citate de Agerpres.

18 state membre UE au înregistrat un deficit de cont curent în trimestrul al doilea. La polul opus, cele mai mari excedente de cont curent au fost înregistrate în Germania (22,9 miliarde de euro), Irlanda (15,8 miliarde de euro) şi Danemarca (12,9 miliarde de euro).

Conform Eurostat, deficitul de cont curent al României s-a dublat de la un trimestru la altul, de la 5,2 miliarde de euro în primul trimestru până la 11 miliarde de euro în trimestrul al doilea.

În cazul UE, deficitul de cont curent de 37,4 miliarde de euro din trimestrul al doilea este echivalent cu 1% din PIB-ul comunitar şi vine după un excedent de 8,8 miliarde de euro (0,2% din PIB) în primul trimestru al acestui an şi un excedent de 104,8 miliarde de euro (2,9% din PIB) în trimestrul al doilea al anului trecut.

În relaţiile cu principalii săi parteneri comerciali, UE a înregistrat un excedent de cont curent pe relaţia cu Marea Britanie (43,6 miliarde de euro), Elveţia (20,5 miliarde de euro), centrele financiare offshore (7,6 miliarde de euro), Canada (7,4 miliarde de euro), Hong Kong (6,3 miliarde de euro), Brazilia (5,1 miliarde de euro), SUA (3,9 miliarde de euro) şi Japonia (600 milioane de euro). Deficite au fost înregistrate pe relaţia cu China (50,8 miliarde de euro), Rusia (33,4 miliarde de euro) şi India (3,7 miliarde de euro).

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *