Rusia acuză UE că impune bariere operațiunilor companiei Gazprom, în condiţiile în care exporturile ruseşti de gaze scad

Redacția sept. 1, 2022 0 comentarii
Gazprom

Kremlinul a acuzat joi Uniunea Europeană că impune bariere operaţiunilor companiei ruse Gazprom, în condiţiile în care exporturile ruseşti de gaze scad, iar gazoductul Nord Stream 1 este închis în perioada 31 august – 3 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Miercuri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a afirmat că sancţiunile occidentale sunt responsabile pentru faptul că Siemens Energy nu a putut efectua lucrările obişnuite de mentenanţă a echipamentelor pentru Nord Stream 1.

Întrebat dacă există riscul ca gazoductul, principala rută a exporturilor de gaze ruseşti spre Europa, să fie închis complet, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că problema trebuie adresată Siemens Energy şi Gazprom.

„Ştiţi că producătorul este Siemens, sunt echipamente performante, şi nu sunt multe companii în lume care pot efectua lucrările de mentenanţă”, a declarat oficialul rus.

Acesta a adăugat: „Gazprom este pregătit şi este dispus să continue să-şi îndeplinească obligaţiile, dar obstacolele – tehnice şi legale – care împiedică activitatea Gazprom au fost create de UE”.

Siemens Energy a informat că nu este implicat în lucrările de mentenanţă efectuate de Gazprom la o staţie de compresoare.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *