Rusia relaxează masiv standardele în industria auto, în fața penuriei de componente: mașini fără GPS și airbaguri, norme de mediu la nivelul anului 1988

lada

Rusia a relaxat masiv standardele pentru producția de vehicule, autorizând fabricarea de mașini fără ABS sau airbag-uri, din cauza penuriei de componente electronice și piese de schimb, pe fondul sancțiunilor occidentale, potrivit Le Figaro.

Printr-un decret promulgat la 12 mai, guvernul rus a stabilit o listă de standarde reduse pentru certificarea vehiculelor noi produse în țară.

Printre aceste noi standarde, guvernul îi autorizează pe producători să nu echipeze vehiculele cu senzori ABS sau airbaguri, dar și fără dispozitive de pretensionare a centurilor de siguranță. Decretul este în vigoare până la 1 februarie 2023.

Reducerea standardelor de mediu

Conform aceluiași decret, Rusia reduce considerabil și standardele de mediu, potrivit unui articol publicat marți de cotidianul Kommersant. Ziarul notează că acestea au fost reduse la un nivel echivalent cu cel al vehiculelor produse în 1988.

În urma ofensivei rusești din Ucraina, țările occidentale au impus sancțiuni severe asupra sectorului auto rusesc, interzicând exporturile de piese de schimb către Rusia. Mulți producători, precum Audi, Honda, Jaguar și Porsche, au anunțat că nu vor mai vinde componente sau mașini în Rusia.

În luna mai, Rusia a publicat o listă cu aproximativ 100 de categorii de bunuri care pot fi importate fără acordul proprietarilor de proprietate intelectuală, pentru a eluda restricțiile. Printre acestea se numără mărci auto importante și piese de schimb.

Vladimir Putin a afirmat în mod repetat că Rusia a rezistat în fața sancțiunilor occidentale și că acum are șansa de a-și dezvolta propria producție internă. Estimările internaționale arată însă că PIB-ul Rusiei ar trebui totuși să piardă cel puțin 10% în acest an.

Sursa foto: Lada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *