Rusia se așteaptă ca economia să se contracte cu mai puțin de 3% în acest an, iar în 2023 cu cel mult 1%

Redacția aug. 29, 2022 0 comentarii
rusia, rubla, banca

Economia Rusiei se va contracta cu mai puţin de 3% anul acesta, deoarece soliditatea pieţei forţei de muncă a ajutat la atenuarea impactului asupra economiei al conflictului din Ucraina, a afirmat luni prim vicepremierul Andrei Belousov, scrie Reuters, citat de Agerpres.

În 2022, PIB-ul Rusiei va scădea cu „uşor peste 2%”, iar în 2023 „cu cel mult 1%”, a prognozat Belousov. Unii economişti previzionează un declin al economiei Rusiei de 15% în 2022, în contextul sancţiunilor occidentale impuse în urma invadării Ucrainei.

Conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional, Rusia va înregistra un declin al PIB-ului de 6% în 2022 (faţă de scăderea de 8,5% previzionată în aprilie), în timp ce anul viitor economia ar urma să se contracte cu 3,5% (faţă de un nivel de 4,7% estimat anterior).

De asemenea, Belousov a declarat că rata inflaţiei se va situa la 12%-13% în 2022, sub estimările anterioare, în urma evoluţiei peste aşteptări a economiei.

Importurile de bunuri de consum s-au redresat în mare măsură, datorită schemelor paralele de import, destinate să înlocuiască bunurile occidentale ale firmelor care s-au retras de pe piaţa rusă, a adăugat oficialul.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *