Eurostat: Importurile de energie din Rusia au scăzut semnificativ în acest an / UE s-a orientat către Statele Unite și Marea Britanie

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria

Agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei a dus la o perturbare a comerțului internațional de bunuri, în special pentru comerțul cu produse energetice. 

Astfel, ponderea Rusiei în importurile de energie ale UE a scăzut cu peste zece puncte procentuale  între primul şi al treilea trimestru din 2022, de la 25,5% la 15,1%, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe baza valorilor ajustate sezonier, ponderea Rusiei în importurile de energie ale UE a fost relativ stabilă până în primul trimestru din 2022 (între 26% şi 27,6%). 

În al doilea trimestru din 2022, cota combinată a Statelor Unite și a Regatului Unit era cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cea a Rusiei, iar această diferență a crescut la 4,8 puncte procentuale în al treilea trimestru din 2022. În al treilea trimestru al acestui an, importurile de energie din Statele Unite au reprezentat 12,2% din total, iar cele din Regatul Unit 7,7%.   

 

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *