Scenariștii și studiourile de la Hollywood au încheiat un acord preliminar de muncă, după o grevă de 150 de zile

Redacția sept. 25, 2023 0 comentarii
Hollywood

Scenariștii ajung la un acord provizoriu cu studiourile pentru a pune capăt grevei după aproape 150 de zile, transmite CNBC.

Scenariștii și studiourile de la Hollywood au încheiat un acord preliminar de muncă.

Discuțiile dintre Writers Guild of America și Alliance of Motion Picture and Television Producers au fost reluate săptămâna trecută, după luni întregi de începuturi și opriri, și au dus în cele din urmă la un acord provizoriu care ar pune capăt grevei scriitorilor.

WGA și AMPTP încă redactează textul final al contractului.

“Ceea ce am câștigat în acest contract – mai ales, tot ceea ce am câștigat din 2 mai – se datorează voinței acestor membri de a-și exercita puterea, de a-și demonstra solidaritatea, de a merge cot la cot, de a îndura durerea și incertitudinea din ultimele 146 de zile”, a scris comitetul de negociere al WGA într-o scrisoare adresată membrilor duminică seara. “Pârghia generată de greva voastră, împreună cu sprijinul extraordinar al fraților noștri de sindicat, este cea care a adus în cele din urmă companiile înapoi la masa negocierilor pentru a ajunge la o înțelegere.”

Cărturarii de la Hollywood au inițiat o întrerupere a lucrului la începutul lunii mai, în condițiile în care negocierile au eșuat cu studiouri precum Disney
, Paramount
, Universal
și Warner Bros. Discovery
. Scenariștii de televiziune și de film au cerut protecții împotriva utilizării inteligenței artificiale, pe lângă creșteri ale compensațiilor pentru conținutul difuzat în flux.

WGA nu a dezvăluit ce prevederi au ajuns în cele din urmă în contractul preliminar, dar le-a spus membrilor de sindicat că “acest acord este excepțional – cu câștiguri și protecții semnificative pentru scenariștii din fiecare sector al membrilor”.

Odată ce WGA și AMPTP vor conveni asupra limbajului din cadrul contractului, comitetul de negociere va vota dacă va recomanda acordul și îl va trimite spre aprobare Consiliului WGAW și Consiliului WGAE. Apoi, consiliul și consiliul vor vota dacă vor autoriza sau nu un vot de ratificare a contractului de către membri.

Conducerea WGA a precizat că greva nu s-a încheiat și că niciun membru al breslei nu se va întoarce la muncă până când acordul nu va fi ratificat oficial.
Membrii au fost încurajați să continue să fie solidari cu actorii aflați în grevă pe liniile de pichetare.”SAG-AFTRA felicită WGA pentru că a ajuns la un acord provizoriu cu AMPTP după 146 de zile de forță, rezistență și solidaritate incredibile pe liniile de pichetare”, a scris breasla actorilor într-o declarație duminică. “În timp ce așteptăm cu nerăbdare să analizăm acordul provizoriu al WGA și AMPTP, rămânem angajați să obținem termenii necesari pentru membrii noștri.”

În urma negocierilor cu scenariștii, AMPTP va trebui să își îndrepte atenția către cu Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists. Membrii SAG-AFTRA sunt în grevă de la jumătatea lunii iulie și doresc actualizări contractuale similare celor solicitate de scenariști.

Artiștii de la Hollywood doresc îmbunătățirea salariilor, a condițiilor de muncă și a beneficiilor de sănătate și de pensie, precum și stabilirea unor linii de gardă pentru utilizarea IA în viitoarele producții de televiziune și film.În plus, sindicatul dorește mai multă transparență din partea serviciilor de streaming cu privire la audiență, astfel încât plățile reziduale să fie echitabile față de televiziunea liniară.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *