Schimb de replici între Moise Guran şi Florin Cîţu pe Facebook la o postare despre inflație a premierului demis

Florin Citu

Schimb de replici între Moise Guran şi Florin Cîţu la o postare pe Facebook a premierului interimar cu privire la nişte date INS despre „evoluţia lunară a cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, conform CAEN Rev. 2 – serie ajustată în funcţie de număr zile lucrătoare şi de sezonalitate – ianuarie 2015 – septembrie 2021”.

Guran i-a transmis lui Cîţu, potrivit News.ro, că o „creştere a încasărilor pe o creştere semnificativ mai mică a volumului arată de fapt creşterea reală a inflaţiei”. În replică, prim-ministrul interimar i-a spus lui Guran că greşeşte şi că nu este vorba despre inflaţie pentru că s-ar fi văzut şi la carburanţi.

„Dacă totul era doar inflaţie, agenţiile de rating nu ar fi schimbat perspectiva de la negativ la stabil. În economie nu există free lunch (poate că nici în politică)”, a adăugat liderul PNL.

„Creşterea încasărilor pe o creştere semnificativ mai mică a volumului arată de fapt creşterea reală a inflaţiei… Felicitări, Florin Cîţu!”, a comentat Moise Guran, la postarea de pe pagina premierului interimar.

În replică, Florin Cîţu i-a spus lui Guran că este o interpretare greşită şi că românii trebuie felicitaţi pentru că reuşit în condiţii dificile o creştere economică reală de cel puţin 7% pentru acest an, ceea ce este cu mult peste aşteptări.

„Moise Guran interesantă dar greşită interpretare. Dacă era vorba doar de inflaţie se vedea şi la carburanţi. (indicele de preţ semestrul I 2021 la semestrul I 2020 este 4,5%). Este foarte bizar să văd cum valoarea adăugată reală a tuturor celor care au contribuit la aceste rezultate este pusa mereu la îndoială. Eu zic să-i felicitam pe români pentru că au reuşit în aceste condiţii dificile o creştere economică reală de cel puţin 7% pentru 2021 – cu mult peste aşteptări. Şi dacă totul era doar inflaţie, agenţiile de rating nu ar fi schimbat perspectiva de la negativ la stabil. În economie nu există free lunch (poate că nici în politică). P.S. nu sunt familiar cu «creşterea reală a inflaţiei». poate explici ce înseamnă”, a fost replica lui Cîţu.

Sursa foto: InquamPhotos, Octav Ganea

Comentarii

 1. Fl. Câtu e pe afara!
  Toti cunoscatorii stiu ca acea crestere triumfalista de 7% e artificiala si e datorata inflatiei foarte mari.
  Volumetric nici productia industriala nu mai e ce a fost odata!
  Ca sa fiu explicit.
  Sau cum de e asa o productie mare de cereale si torusi painea s-a scumpit cu 30-40%?
  Oricum paine se consuma mai putin acum , mai putin si mai prost dpv al calitatii!
  In continuare e la fe!
  Carburantii nu pot fi atat de relevanti pentru a elucida problema cresterii economice pentru ca:
  – volumul de transpot pe auto e foarte mare pentru ca a murit transportul de marfa pe calea ferata cum la fel si transportul de calatori.
  – transportatorii care tranziteaza Ro sunt in nr foarte mare , fac aici doua,trei plinuri pe dus, doua trei pe intors si evident ca 20 -25% din consumul de carburanti e facut de Tiristii din alte state,
  – s nu in ultimul rand consumul de carburanti a crescut si pe seama “importului” de auto SH.
  In medie pe fiecare familie sunt aproape 3 auto din care 2 sunt SH.
  Neimpozitate, nefiscalizate, netaxate, poluante, parcate pe linia de tramvai si numai la RAR sa nu lucrezi ca sa vezi ce spagi se dau ca sa circuli cu bombe pe roti.
  Se vede acum cateva din cauzele consumului de carburanti Tov. Câțu?
  E relevant mesajul Dvs?
  Asadar are dretate M. Guran iar P.M.Câţu a mai aratat Odata ca nu intelege nici economia nici politica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *