Schnabel (BCE): Orice încercare de a bloca fondul de relansare al UE ar fi un “dezastru pentru Europa”

Isabel Schnabel

Orice încercare de a bloca fondul de relansare al Uniunii Europene ar fi un “dezastru pentru Europa”, declară, într-un interviu pentru Der Spiegel, Isabel Schnabel, membră în boardul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit publicației boursorama.com.

Creșterea datoriei statelor membre din cauza măsurilor prevăzute în plan nu este o problemă, cu condiția ca aceste cheltuieli publice să stimuleze o creștere economică durabilă, spune aceasta.

“Creșterea datoriei publice este inevitabilă și rezonabilă în fața acestei crize a secolului, cu condiția ca investițiile să stimuleze o creștere durabilă”, a argumentat ea.

Curtea constituțională germană a blocat luna trecută ratificarea fondului european de relansare, aprobat de cele două camere ale Parlamentului, pentru a examina un recurs împotriva acestui plan de investiții finanțat prin datorii.

Isabel Schnabel a lansat și un semnal de alarmă în privința riscurilor financiare legat de activitățile fondurilor speculative, ilustrate recent de pierderile masive ale unor mari bănci precum Credit Suisse din cauza expunerii la Archegos Capital.

Acest caz este un “semnal de alarmă asupra faptului că există riscuri sistemice semnificative”, a arătat ea.

BCE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *