Secretar de stat în ministerul Finanţelor: Nu cred că vor fi noi taxe. Accentul trebuie pus în perioada următoare pe colectare şi digitalizare  

Mihai Precup Sursa foto: Facebook/Mihai Precup

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Mihai Călin Precup, susţine că nu vor fi noi taxe în perioada următoare şi afirmă că accentul ar trebui pus pe colectare şi pe digitalizare.

“Nu cred că vor fi noi taxe. Cred că marea provocare şi marele accent va trebui să fie pus în perioada următoare şi în anii următori în ceea ce priveşte colectarea. Eu personal nu cred că dacă vom creşte taxele va avea un impact pozitiv asupra colectării. Cred că digitalizarea este elementul cheie în termen de creşterea capacităţii de colectare a statului român, atât în ceea ce priveşte culegerea în timp real a informaţiilor, cât şi o comunicare mai bună cu contribuabilul, astfel încât să creştem conformarea voluntară”, a declarat Mihai Călin Precup, la evenimentul “ZF ESG Summit 2023: Cum dezvoltăm business-uri sustenabile?”.

El a precizat că doar 13% din deşeurile din România sunt reciclabile şi 69% din deşeuri ajung să fie depozitate în rampe ecologice. În aceste condiţii, trebuie realizate multe investiţii pentru a avea o economie sustenabilă şi circulară, mai ales că la nivel european se doreşte ca în 2050 economia să devină neutră din punct de vedere ecologic, fapt care va presupune investiţii suplimentare, a transmis Precup.

Acesta a mai vorbit despre intenţia Ministerului Finanţelor de a emite obligaţiuni verzi, menţionând că România nu a emis până acum astfel de titluri.

“Avem un comitet interministerial pentru a identifica proiectele investiţionale, urmând ca Ministerul Finanţelor să emită acele obligaţiuni verzi şi să se finanţeze pe piaţa de capital. Mă aştept ca aceste costuri să fie în linie cu ceea ce se finanţează statul astăzi. Însă, marele avantaj va fi că vom avea oportunitatea să diversificăm baza de investitori care vin să subscrie obligaţiuni verzi, spre deosebire de obligaţiunile tradiţionale emise de către Ministerul Finanţelor. Mai ales că sunt foarte multe fonduri din Londra, din afară, care ar dori să investească în România, dar poate nu au în politica lor investiţională strategică partea aceasta a Europei, poate economii emergente, dar în schimb au în politica lor investiţională investiţii în obligaţiuni verzi”, a adăugat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Sursa foto: Facebook/Mihai Precup

Comentarii

  1. Nici eu nu cred ca nu vor fi .
    In plus , nu cred ca cele existente nu vor fi marite .
    Dar cred cu tarie ca sectorul bugetar va huzuri in continuare . Pe spinarea unui popor needucat , inconstient , iresponsabil si dobitoc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *