Secretarul Trezoreriei Janet Yellen: SUA intenționează să avanseze cu impozitul minim global pe profit

Janet Yellen Trezoreria SUA

Statele Unite vor căuta orice oportunitate pentru a merge mai departe și a pune în aplicare un acord global de impozitare minimă a corporațiilor, în ciuda opoziției senatorului-cheie democrat Joe Manchin de a crește impozitele corporative, a declarat secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen, potrivit Reuters.

Manchin, care deține votul central în Senatul împărțit în mod egal, a declarat în această săptămână că nu va sprijini o propunere democrată pentru noi cheltuieli pentru schimbările climatice și taxe mai mari pentru corporații și americanii mai bogați.

Opoziția sa ar putea pune în pericol adoptarea unei legislații prin care Statele Unite se angajează la un impozit minim global pe corporații de 15%, o parte cheie a unui acord încheiat anul trecut cu aproape 140 de țări, la care Yellen a contribuit.

„Suntem foarte hotărâți să mergem mai departe cu acest lucru. Aceasta este o inițiativă globală cu adevărat importantă”, a spus ea în a doua zi a reuniunii G20 de două zile din Bali. „Pot să vă spun că vom continua să căutăm orice oportunitate posibilă pe care o avem pentru a merge mai departe”.

Ea a spus că Statele Unite au un stimulent puternic să avanseze, deoarece, pe măsură ce alte țări au promulgat acordul fiscal, vor impozita profiturile străine ale companiilor americane, în timp ce Statele Unite vor lăsa „aceste venituri fiscale pe masă, în loc să le capturăm noi înșine”.

Cu privire la opoziția sa față de prevederile privind schimbările climatice, Yellen a spus că Trezoreria va sprijini planurile președintelui american Joe Biden de a utiliza acțiuni executive și va continua inițiativele din cadrul Consiliului de Supraveghere a Stabilității Financiare pentru a evalua riscurile prezentate de schimbările climatice pentru instituțiile financiare.

Ea a abordat, de asemenea, aprecierea puternică recentă a dolarului american și a spus că aceasta se datorează creșterii economice puternice, mișcărilor Fed de a crește ratele dobânzilor și intrărilor de capital.

„Poziția SUA este că credem în ratele de schimb determinate de piață” și este foarte rar potrivit să intervenim, a spus Yellen, adăugând că „nu văd aceasta ca una dintre aceste ocazii”.

Yellen a declarat sâmbătă reporterilor că oficialii financiari din Grupul celor 20 de economii majore au ajuns la un consens puternic cu privire la multe probleme, inclusiv necesitatea de a aborda agravarea crizei securității alimentare, în ciuda diferențelor legate de războiul Rusiei în Ucraina, care i-a împiedicat pe lideri să emită o declarație comună.

Trezoreria SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *