Secretarul Trezoreriei SUA spune că inflație rămâne în continuare o problemă

Redacția feb. 25, 2023 0 comentarii
Inflatie

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că inflația continuă să fie o problemă, chiar dacă și-a reiterat convingerea că există o cale de reducere a acesteia, menținând în același timp o piață a muncii puternică, scrie Bloomberg.

Comentariile lui Yellen vin după ce vineri datele au arătat că indicatorii de inflație preferați ai Rezervei Federale au accelerat în mod neașteptat în ianuarie, iar cheltuielile de consum au crescut după o scădere la sfârșitul anului, ceea ce a sporit presiunea asupra factorilor de decizie politică pentru a continua să crească ratele dobânzilor.

„Inflația continuă să fie o problemă”, a declarat Yellen pentru Bloomberg News într-un interviu acordat în Bengaluru, India, unde participă la discuții cu cei mai importanți oficiali din domeniul finanțelor din lume. „Datele pe care le-am văzut sugerează că nu este încă sub control, dar a scăzut.”

Yellen a semnalat că perspectivele sale nu s-au schimbat după ultima citire a prețurilor, mai ales având în vedere volatilitatea de la lună la lună și faptul că așteptările privind inflația rămân bine controlate.

Indicatorii recenți au arătat un început puternic în 2023, creșterea numărului de locuri de muncă, vânzările cu amănuntul și activitatea din sectorul serviciilor accelerând în ianuarie.

Cheltuielile rezistente și inflația persistentă sugerează că drumul parcurs de Fed pentru a îmblânzi prețurile și cererea va fi mai accidentat și mai lung decât indicau anterior datele pentru sfârșitul anului 2022.

Cifrele de vineri, care au arătat că indicele prețurilor cheltuielilor de consum personal a crescut cu 5,4% în ianuarie față de anul precedent, subliniază riscurile unei inflații persistent ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *