Sectorul HoReCa este vizat de 19 instituții cu rol de control, dintre care 8 au autoritatea legală de a suspenda activitatea unei unități în mod direct, au evidențial actorii din sector, la evenimentul F&B Innovation Camp, la care au participat peste 140 de profesioniști din HoReCa, retail și tech.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Florin Maxim, fondatorul Hospitality Culture Institute, a atras atenția asupra presiunii continue la care sunt supuși angajații din restaurante, bucătării sau servicii de livrare, în lipsa unui cadru real de susținere psihologică și organizațională. Totodată, a fost evidențiată o problemă sistemică majoră:
„Suntem cel mai controlat sector din economie și, din păcate, vizitele nu sunt gândite ca ocazii de sprijin, ci de sancțiune. Această presiune administrativă se răsfrânge asupra antreprenorilor și angajaților și contribuie la instabilitatea generală a domeniului”, a declarat Florin Maxim.
România, noul pol de inovație alimentară în Europa de Est
Jucătorii din sector au subliniat potențialul României de a deveni un lider regional în industria foodservice. Cu o piață estimată la 7,3 miliarde euro și o penetrare a livrărilor în creștere accelerată, dar cu o frecvență redusă a ieșirilor la restaurant, România este în plină transformare, afirmă aceștia. Recomandările experților au vizat tranziția către modele de business integrate, în care livrarea, digitalizarea și sustenabilitatea devin piloni strategici.
„România se află în punctul în care, în segmentul alimentar, brandurile locale reușesc să concureze de la egal la egal cu cele internaționale. Următorul pas este să reușim să scoatem pe piețele internaționale aceste produse, iar pentru acest lucru este nevoie atât de curaj antreprenorial cât și de o strategie națională care să ofere sprijin produselor locale pregătite de internaționalizare,” a afirmat Radu Timiș Jr., CEO CrisTim.