Șeful Bundesbank îndeamnă Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor în iulie

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Șeful băncii centrale a Germaniei a cerut ca ratele dobânzilor din zona euro să crească în iulie, avertizând despre riscul tot mai mare ca factorii de decizie să acționeze prea târziu și să fie forțați să facă o creștere „puternică și bruscă” a costurilor îndatorării, scrie Financial Times.

Joachim Nagel a spus marți că există „dovezi tulburătoare în care creșterea inflației câștigă amploare”, deoarece mai mulți consumatori și companii se așteaptă ca prețurile să continue să crească rapid, ceea ce înseamnă că „riscul de a acționa prea târziu crește considerabil”.

Șeful Bundesbank se alătură unui număr tot mai mare de membri ai consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene, cerând acesteia să înceteze achizițiile nete de active la sfârșitul lunii iunie și să-și majoreze rata depozitelor în iulie, ca răspuns la inflația în creștere.

Inflația din zona euro a atins 7,5% în aprilie, un record de la lansarea monedei unice în 1999. În Germania, prețurile cresc și mai rapid, cu 7,8% – cel mai mult din 1981.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *