Șeful OMV din Austria spune că va continua să cumpere gaze rusești

gaze conducte Foto: Dreamstime

Grupul energetic austriac OMV va continua să cumpere cea mai mare parte a gazului din Rusia în această iarnă, a declarat directorul său executiv, chiar dacă compania a obținut contracte de rezervă pentru a-și acoperi în totalitate nevoile de import din alte surse, scrie Financial Times.

Alfred Stern a declarat că, la 18 luni de la invazia Rusiei în Ucraina, compania sa nu face niciun plan pentru a încerca să iasă din contractul de furnizare pe termen lung cu Gazprom din Rusia, pe care l-a semnat în 2018. Gazul rusesc nu face obiectul sancțiunilor occidentale.

„Atâta timp cât Gazprom va furniza … vom continua să luăm aceste cantități de la Gazprom”, a declarat Stern într-un interviu acordat Financial Times.

Întrebat dacă sancțiunile UE privind gazul rusesc ar fi binevenite sau ar oferi un răgaz reputațional pentru OMV, austriacul a spus că această chestiune „trebuie să fie decisă de factorii de decizie politică”, dar a avertizat că „eliminarea anumitor surse va duce și la creșterea prețurilor”.

„Există o obligație pe care o avem în calitate de companie industrială de a ne asigura că folosim aceste surse atât timp cât acestea sunt acceptabile din punct de vedere legal”, a adăugat el.

OMV, un gigant energetic regional cu afaceri importante în domeniul petrolului și al produselor chimice, care a generat anul trecut venituri de 62 de miliarde de euro, furnizează aproximativ 30% din piața austriacă de gaze. Compania, al cărei acționar principal este guvernul austriac, a fost aspru criticată pentru dependența sa de energia rusă.

Iarna trecută, în anumite momente, compania plătea mai mult de 1 miliard de euro pe lună Kremlinului pentru gazul rusesc.

Renunțarea statelor membre la dependența lor de energia rusă a devenit un element central al răspunsului UE la agresiunea Moscovei. În iunie 2022, Bruxelles a introdus o interdicție privind importul de petrol rusesc. Cu toate acestea, restricționarea gazului de la Kremlin s-a dovedit a fi mai dificilă, având în vedere caracterul central al acestuia pentru economiile multor țări. Sancțiunile privind importurile de gaze au fost discutate de UE, dar nu a apărut niciun consens.

În timp ce Germania și Republica Cehă, țări vecine, au redus la zero importurile de gaz rusesc, Austria, la fel ca și Ungaria, a făcut puține progrese, dacă nu chiar niciun progres în reducerea dependenței sale de gazul rusesc.

Luna trecută, ministrul austriac al energiei, Leonore Gewessler, a recunoscut că nu se fac suficiente eforturi și a cerut companiilor energetice austriece să facă progrese mai concrete în vederea reducerii importurilor de gaz rusesc.

Cu toate acestea, Stern a respins criticile potrivit cărora ÖMV a stat degeaba.

Compania a finalizat în prezent contracte pentru a asigura capacitatea de gazoducte pentru a-și transporta toate nevoile de gaz și a asigurat aprovizionarea din Norvegia, precum și terminale GNL în Olanda și Italia, a precizat el.

„Toate acestea ne-au oferit acces la gaze non-rusești care sunt mai mult decât suficiente pentru a ne acoperi obligațiile clienților noștri”, a spus Stern, subliniind natura nesigură a livrărilor rusești, care au variat foarte mult anul trecut, fluctuând între 20% și 70% din importurile lunare de gaze ale ÖMV.

În orice caz, livrările de gaz rusesc către Austria ar putea fi întrerupte definitiv anul viitor, prin încetarea contractului de transport existent între Rusia și Ucraina.

De asemenea, Stern a menționat că OMV tocmai a aprobat 2 miliarde de euro pentru punerea în funcțiune a zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră până în 2027, în cadrul unei societăți mixte 50-50 cu Romgaz din România, un proiect care va aduce 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe piața europeană.

„Acest lucru va face din România cel mai mare producător de gaze naturale din UE, iar OMV unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa”, a declarat Stern. „Cred că este o contribuție semnificativă la securitatea aprovizionării europene.”

Foto: Dreamstime

Comentarii

  1. A doua palma data de austrieci. După refuzul intrării în Schengen, acum Austria susține războiul rusesc. De asta nu mai trebuie să cumpărăm de la firmele austriece. Daca pot, sigur ne țin de prosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *