Semnale de alarmă pe piața imobiliară din Marea Britanie: Prețurile locuințelor înregistrează cea mai mare scădere anuală din 2011 în prezent

locuinta, casa, imobiliar Sursa foto: ING

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut luna trecută în termeni anuali, în cel mai rapid ritm din ultimii 12 ani, iar creșterea ratelor dobânzilor este posibil să anunțe o nouă slăbiciune pe piața imobiliară, a declarat vineri creditorul ipotecar Halifax, citat de Reuters.

Prețurile caselor au scăzut cu 2,6% în ritm anual în iunie, după o scădere de 1,1% în mai, a precizat Halifax. A fost cea mai mare scădere de acest fel din iunie 2011. Pe lună, prețurile au scăzut cu 0,1%, după o scădere lunară de 0,2% în luna mai.

Kim Kinnaird, director al Halifax Mortgages, a declarat că scăderea anuală mare a reflectat comparația cu un vârf al prețurilor locuințelor înregistrat în urmă cu aproximativ un an, cu o mișcare relativ mică a prețurilor în ultimele luni.

Dar costurile ipotecare în creștere – stimulate de așteptările tot mai mari privind ratele dobânzilor Băncii Angliei, care luptă împotriva inflației – au indicat că lunile următoare vor fi mai slabe.

„Cât de profundă sau persistentă va fi scăderea prețurilor locuințelor rămâne greu de prezis”, a declarat Kinnaird, adăugând că scăderea inflației ar putea oferi un anumit sprijin. „În condițiile în care piețele prognozează acum un vârf al ratei dobânzii bancare de peste 6%, probabilitatea este că ratele la creditele ipotecare vor rămâne mai mult timp mai ridicate, iar presiunea asupra finanțelor gospodăriilor va continua.”
Investitorii au pariat joi că o inflație încăpățânată va forța Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor până la maximul ultimilor 25 de ani, de 6,5%, până în decembrie.

Creditorii, inclusiv Halifax, subsidiara Lloyds Bank și alte mari companii au reevaluat în mod repetat prețurile ofertelor de credite pentru locuințe în ultimele săptămâni, în încercarea de a ține pasul cu costurile de finanțare în creștere.

Istoricul sugerează că activitatea de pe piața imobiliară este posibil să încetinească brusc. Creșterile mari ale ratelor swap – care stau la baza costurilor de finanțare a creditelor ipotecare – preced adesea scăderi mari ale construcțiilor de locuințe, potrivit unei analize Reuters din ultimii 35 de ani. Halifax a declarat că scăderea prețurilor locuințelor a fost cea mai mare în sud-estul Angliei. În Londra, prețurile au scăzut în termeni anuali cu 2,6%, cea mai mare scădere din octombrie 2009.

Sursa foto: ING

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *