Sindicaliștii Alro protestează vineri la Guvern din cauza prețurilor mari la energie care închid producția. Cer limitarea prețurilor la gaz și interzicerea exporturilor de energie electrică

Redacția ian. 17, 2022 0 comentarii
ALRO Slatina

Sindicaliștii de la combinatul de producere a aluminiului Alro Slatina vor protesta, vineri, 21 ianuarie, la Guvern, din cauză că producția combinatului se reduce ca urmare a prețurilor mari la energie. Ei cer de la Guvern limitarea prețurilor la gaz pentru cel puțin un an și interzicerea exporturilor de energie electrică.

„În data de 21.01.2022 între orele 11:00-13:00 va avea loc la București în fața Guvernului României un miting de protest. Motivele sunt multe, dar primordial pentru noi este situația gravă cu care ne confruntăm privind achiziționarea de energie electrică și gaze la prețuri exorbitante de pe piață, fapt care conduce la închiderea de capacități de producție”, anunță Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, afiliate Ia Federația Națională Sindicală Solidaritatea Metal, împreună cu Sindicatul Prelucrarea Aluminiului și Sindicatul Alum Tulcea, afiliate la Federația Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă.

Ei susțin că Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producție prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producției cu 60%, urmând a funcționa cu doar 2 hale din 5. Același lucru se întâmplă și la Alum Tulcea prin reducerea producției de alumină cu 60%.

„Datorită acestor aspecte negative vor avea loc disponibilizări de personal și trimiterea în șomaj tehnic a mii de angajați de la cele două societăți și a zeci de mii de salariați de la societățile care depind direct sau indirect de Alro Slatina”, afirmă sindicaliștii.

Potrivit lor, în urma demersurilor întreprinse de sindicate, de conducerile societăților către factorii de decizie – primul ministru și ministerele de resort – s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacționarea bilaterală directă între producători și agenții economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefuncționalității pieței pentru clienții mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieței și adjudecată de speculanții de energie.

„Este clar că restructurarea pieței de energie este vitală pentru toți consumatorii de energie. Ultima strigare a sindicatelor și a tuturor angajaților din industrie, cea care a mai rămas în România este că Guvernul României să intervină de urgență în limitarea prețurilor la energie și gaze naturale conform legii concurenței Nr.21/1996”, arată sindicaliștii.

Astfel, ei cer Guvernului, urgent, „să limiteze prețurile aplicate la energie și gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel puțin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani), precum și interzicerea exportului de energie electrică și distribuirea acesteia către consumatorii industriali și casnici”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.