Sindicaliștii spun că majorarea salariilor minime în construcţii şi agricultură elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii

bani sute lei Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

Majorarea salariilor minime în construcţii şi agricultură elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii, consideră reprezentanţii Blocului Naţional Sindical.

„Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime în aceste domenii. Noul salariu din construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii. Ne exprimăm regretul că pe tema eliminării deducerilor fiscale din Ordonanţa de urgenţă nr. 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene şi modificarea şi completarea unor acte normative, Guvernul României nu a ţinut cont la momentul respectiv de propunerile BNS. Eliminarea târzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim, în valoare de 3.300 de lei brut”, se arată într-un comunicat al BNS.

Potrivit sursei citate, pentru toţi aceşti salariaţi venitul minim net, începând cu luna noiembrie 2023, va fi diminuat cu 83 de lei. Totodată, o posibilă corecţie a veniturilor nete pentru salariaţii plătiţi cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabilă abia de la 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim.

Pe de altă parte, Blocul Naţional Sindical a propus Guvernului României, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, crearea unor grupuri de lucru tehnice tripartite, menite să faciliteze procesul de elaborare şi adoptare a unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim, astfel încât puterea discreţionară a guvernelor în a stabili salariul minim brut să fie eliminată până la sfârşitul primului trimestru al anului 2024 (jalon de îndeplinit în PNRR, cu termen scadent sfârşitul trimestrului 1 din 2024).

“Este esenţial ca schimbările legislative să fie implementate într-un mod coordonat şi eficient, pentru a asigura o abordare sustenabilă şi echitabilă a politicii salariale. În acest sens, în cursul săptămânii viitoare, BNS va înainta Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale un plan de măsuri, care va fi discutat în cadrul grupurilor de lucru tehnice din care am propus să facă parte, pe lângă partenerii sociali reprezentativi, reprezentanţi ai: Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional de Statistică, Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, eventual reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României. Un alt obiectiv major ce va trebui să fie asumat în cadrul acestor grupuri de lucru este transpunerea directivei europene referitoare la salariul minim până la data limită de 15 noiembrie 2024. În acest sens, BNS consideră că este crucial ca toate părţile implicate să colaboreze în mod activ şi să se implice în procesul de reformare a întregului sistem salarial naţional”, se mai arată în comunicatul organizaţiei sindicale.

Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *