Snapchat scoate lunar câțiva copii sub 13 ani din aplicație în Marea Britanie / Rivalul TikTok blochează lunar zeci de mii de copii sub 13 ani, care nu au voie să aibă conturi social media 

Facebook tik tok snapchat instagram Spotify Retele de socizlizare Sursa foto: Unsplash

Snapchat dă afară de pe platforma sa zeci de copii din Marea Britanie în fiecare lună, în comparație cu zecile de mii de copii blocați de rivalul TikTok, potrivit datelor interne pe care companiile le-au trimis la autoritatea britanică de reglementare în domeniul mass-media Ofcom și pe care Reuters le-a văzut.

Platformele de socializare, precum Instagram, TikTok și Snapchat cer ca utilizatorii să aibă cel puțin 13 ani. Aceste restricții sunt menite să protejeze intimitatea și siguranța copiilor mici.

Înaintea adoptării proiectului de lege britanic privind siguranța online, menit să protejeze utilizatorii rețelelor sociale de conținuturi dăunătoare, cum ar fi pornografia infantilă, Ofcom a întrebat TikTok și Snapchat câte persoane suspecte de a avea mai puțin de 13 ani au dat afară de pe platformele lor într-un an.

Potrivit datelor consultate de Reuters, TikTok a declarat pentru Ofcom că, între aprilie 2021 și aprilie 2022, a blocat în medie aproximativ 180.000 de conturi suspecte de minori în Marea Britanie în fiecare lună, sau aproximativ 2 milioane în acea perioadă de 12 luni.

Un purtător de cuvânt al Snap a declarat pentru Reuters că cifrele au denaturat amploarea muncii depuse de companie pentru a ține departe de platforma sa persoanele sub 13 ani. Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere un context suplimentar sau să detalieze măsurile specifice de blocare pe care le-a luat compania.

“Luăm aceste obligații în serios și în fiecare lună în Marea Britanie blocăm și ștergem zeci de mii de încercări din partea utilizatorilor minori de a-și crea un cont Snapchat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Snap.

“Nu are sens ca Snapchat să blocheze o fracțiune din numărul de copii pe care îl blochează TikTok”, a declarat o sursă din cadrul Snapchat, vorbind sub rezerva anonimatului.

Snapchat blochează utilizatorii să se înregistreze cu o dată de naștere care îi plasează sub vârsta de 13 ani. Reuters nu a putut stabili ce protocoale există pentru a elimina utilizatorii minori odată ce aceștia au accesat platforma, iar purtătorul de cuvânt nu le-a explicat în detaliu.

Ofcom a declarat pentru Reuters că evaluarea măsurilor luate de platformele de video-sharing pentru a proteja copiii online rămâne un domeniu principal de interes și că autoritatea de reglementare, care funcționează independent de guvern, își va prezenta concluziile în cursul acestui an.

În prezent, companiile de socializare sunt responsabile pentru stabilirea limitelor de vârstă pe platformele lor. Cu toate acestea, conform mult-așteptatului proiect de lege privind siguranța online, acestea vor fi obligate prin lege să respecte aceste limite și să demonstreze modul în care fac acest lucru, de exemplu, prin intermediul tehnologiei de verificare a vârstei.

Companiile care nu își respectă condițiile de utilizare a serviciilor riscă să fie amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală.

În 2022, studiul Ofcom a constatat că 60% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani aveau cel puțin un cont de socializare, adesea creat prin furnizarea unei date de naștere false. Autoritatea de reglementare a constatat, de asemenea, că Snapchat a fost cea mai populară aplicație pentru utilizatorii minori de social media.

Riscuri pentru copiii mici

Potrivit cifrelor publicate recent de NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Young Children), Snapchat a reprezentat 43% din cazurile în care social media a fost folosită pentru a distribui imagini indecente cu copii.

Richard Collard, șeful asociat al NSPCC pentru siguranța online a copiilor, a declarat că este “incredibil de alarmant” cât de puțini utilizatori minori pare să elimine Snapchat.

Snapchat “trebuie să ia măsuri mult mai ferme pentru a se asigura că copiii mici nu folosesc platforma, iar copiii mai mari sunt protejați de orice pericol”, a spus el.

 

 

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *