Sondaj: După pandemie, 45% dintre angajați se așteaptă să revină complet la viața de birou. 35% cred în modelul hibrid

telemunca-teleworking-computer-calculator-Pexels-e1604673995101

Aproape 35% dintre angajații care au participat la un sondaj recent cred că lucrul hibrid va fi modelul viitorului, în timp ce alți 45% se așteaptă să revină complet la viața de birou, după pandemie.

Un sondaj realizat de dezvoltatorul imobiliar Genesis Property în februarie-martie 2021 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.183 de utilizatori de internet din toată țara, arată că doar un angajat din cinci crede că în viitor va lucra mai mult de acasă.

31,9% dintre respondeți își doresc să lucreze doar de la birou după ce va trece pandemia și alți 36,2% vor să vină 3-4 zile pe săptămână la sediul companiei.

Pentru 54,3% dintre angajați, modelul de lucru hibrid înseamnă flexibilitate și independență în activitatea profesională și 51,5% susțin că are un rol major în menținerea echilibrului între viața personală și cea profesională.

În același timp, 39,5% spun că așa își pot eficientiza timpul și resursele, iar 38,3% spun că au lucrat mai eficient în acest sistem în ultimul an. 26,2% spun că lucrul hibrid îi ajută să evite probleme de sănătate psiho-emoțională care pot să apară atunci când lucrează doar de acasă.

Dintre respondenți, aproape 59% sunt femei, aproximativ 60% au vârsta între 25 și 40 de ani și 9 din 10 sunt angajați full-time.

55% dintre angajații industriei serviciilor de business vor lucra de la birou între 8-12 zile pe lună după pandemie

Un alt sondaj, publicat tot miercuri de Asociația Business Service Leaders în România (ABSL) și realizat în perioada februarie – martie, arată că aproximativ 95% dintre companiile care activează în sectorul serviciilor de business vor recurge după pandemie la un sistem de muncă hibrid. Doar 5% dintre companii au afirmat că vor lucra 100% de la birou post-pandemie.

40% dintre companiile industriei planifică întoarcerea treptată la birou, în sistem hibrid, începând din perioada iulie – august, şi ajungând la 61% până la finalul anului 2021 sau din 2022. 39% dintre companiile respondente încă nu știu când se vor întoarce la birou.

În primele cinci criterii pentru întoarcerea la birou companiile au menționat alegerea individuală a angajaților, tipul proiectelor aflate în derulate, decizia echipei, performanța angajaților și stadiul în care se află un proiect.

45% dintre companiile din industrie spun că post pandemie întenționează să lucreze de la birou între 8 – 10 zile pe lună, în timp ce 10% intenționează să vină la birou 12 zile pe lună. Angajații a 22% dintre companii vor lucra mai puțin de 7 zile pe lună de la birou sau doar ocazional.

Referitor la birouri, 61% dintre companii vor păstra spațiile de birouri deținute înainte de pandemie, în timp ce 39% dintre companii vor diminua aceste spații. 56% dintre companii intenționează să modifice spațiile de birouri. Rolul biroului post-pandemie se va schimba. Acesta va funcționa în primul rând ca spațiu dedicat întâlnirilor, așa cum afirmă 86% dintre companii, dar și ca spațiu de interacțiune și team building pentru echipe, după cum susțin 57% dintre companii.

83% dintre companii spun că nu vor condiționa întoarcerea de birou de vaccinare.

Studiul ABSL a fost efectuat în perioada februarie – martie 2021. La studiu au participat 61 de companii, având un număr total de angajați de aproximativ 39.000.

Veniturile generate de industria de business services în 2020 sunt de 4,5 miliarde euro. Industria de business services contribuie cu aproximativ 2 – 2.5% la realizarea PIB-uluiâ.

Foto: Telemuncă / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *