Sondaj: Specialiștii în marketing cred că agendele privind sustenabilitatea trebuie să fie mai ambiţioase

sustenabil, ecologie, produse verzi

Majoritatea specialiştilor în marketing consideră că agendele privind sustenabilitatea trebuie să fie mai ambiţioase şi că trebuie să acţioneze cu mai mult curaj pentru a impulsiona transformările în organizaţii, reiese din rezultatele unui sondaj realizat de Federaţia Internaţională a Agenţiilor de Publicitate (WFA).

Cercetarea “Marketingul Sustenabil 2030” relevă faptul că mai puţin de jumătate dintre departamentele de marketing au preluat iniţiativa în ceea ce priveşte sustenabilitatea, dar dorinţa de a face o schimbare este în creştere. În acelaşi timp, 41% dintre profesioniştii în marketing spun că au, în prezent, o poveste de succes despre eforturile lor în zona sustenabilităţii, comparativ cu doar 25% în 2021.

Potrivit sursei citate, 90% dintre respondenţi sunt de părere că agendele privind sustenabilitatea trebuie să fie mai ambiţioase, iar 94% dintre ei afirmă că profesioniştii în marketing trebuie să acţioneze cu mai mult curaj şi să experimenteze mai mult pentru a impulsiona transformările în organizaţii.

În plus, în ciuda temerii de a fi acuzate de spălare a imaginii lor prin acţiuni de sustenabilitate (greenwashing), 82% cred că e nevoie de mai mult curaj din partea companiilor pentru a comunica eforturile pe care acestea le fac în a fi mai sustenabile.

De asemenea, peste jumătate (54%) au fost de acord cu nevoia de a educa oamenii în privinţa alegerilor şi acţiunilor lor, ceea ce reflectă ideea că marketingul trebuie să stimuleze şi să normalizeze noi comportamente sustenabile – atât în interiorul organizaţiilor, cât şi extern pentru consumatori. Principalele provocări identificate sunt de natură organizaţională: lipsa resurselor interne (35%), discrepanţa dintre cunoştinţe şi competenţe (35%), mentalităţile din organizaţii (32% au spus că soluţiile durabile sunt percepute ca fiind costisitoare), lipsa unei politici de P&L care să includă şi protejarea planetei (35%) şi lipsa transparenţei în ceea ce priveşte măsurătorile (30%).

Totodată, pentru a progresa în business, inovaţia este considerată principala oportunitate de a impulsiona tranziţia (57%), urmată de noi modele de afaceri (55%) şi de educarea consumatorilor la scară largă (54%).

Pe de altă parte, specialiştii în marketing reclamă lipsa unei măsurători standardizate care să ofere un limbaj comun şi care să monitorizeze progresul reprezintă o provocare continuă, alături de o lipsă de cunoştinţe ce aparent creşte (35% în 2023 vs 20% în 2021), pe măsură ce subiectul este dezvoltat.

În acelaşi context, respondenţii declară că marketingul este încă în urmă cu doi ani, în comparaţie cu restul funcţiunilor dintr-o organizaţie, timp în care încrederea în companii este scăzută, cu mai puţine reuşite în categoria celor cu performanţe de top, de la 29% în 2021 la 15% în 2022.

Sondajul Marketingul Sustenabil 2030 se bazează pe o cercetare calitativă ce a cuprins 18 interviuri în profunzime cu directori de marketing la nivel global şi zece interviuri cu experţi în sustenabilitate din companii, precum: Asahi, Danone, Diageo, Heineken, Ikea, ING Bank, LOreal, Mastercard, Pepsico, Reckitt, Nissan sau Unilever. De asemenea, este inclusă şi o cercetare cantitativă cu răspunsuri de la 938 de specialişti seniori în marketing de la companii din 48 de ţări, de pe continente diferite.

Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *