Sotheby’s International Realty vinde la licitație un ansamblu istoric de case care a aparținut colonelului Teodor Vera, participant la Primul Război Mondial. Prețul de începere este de 1,6 mil. euro

Redacția mart. 12, 2022 0 comentarii
default

Casa de Licitații Sotheby’s International Realty scoate la vânzare un ansamblu de case istorice situat în cartierul evreiesc din Capitală, mai exact pe strada Romulus, construit pentru colonelul Teodor Vera, comandantul Regimentului Obuziere, luptător al armatei Române în războiul pentru întregirea României din 1916-1919, în bătăliile de la Mărăști și Mărășești, cu 1,6 milioane de euro.

Pe Strada Romulus lua ființă în 1867, lângă locuința lui Hermann I. Rieber, prima fabrică de trăsuri Rieber, care ulterior avea să devină fabrică de automobile de lux. Fie că au locuit în vile somptuoase construite în perioada antebelică, ori în blocuri cochete construite intre cele două războaie mondiale, de-a lungul timpului aici au trăit personalități precum Ionel Teodoreanu, M.I. Demetrescu, Anton Pann, Eugen Lovinescu, George Vraca, Ionescu Gion.

Apar două stiluri arhitecturale care formează un mixt, compus din două case construite în etape, pe un teren de 1.030 mp, corpul principal în stil arhitectural Neoclasic francez, construit în anul 1888, și corpul secundar în stil arhitectural neoromânesc, construit în anul 1929 după planurile arhitectului Grigore Cerchez.

În prezent, configurația generală a ansamblului reprezintă o bună oportunitate pentru multe tipuri de activități prin multitudinea căilor de acces, atât din stradă cât și din curte, a spațiilor generoase ale camerelor, a înălțimii tavanelor și a compartimentărilor practice. Cladirea principală, construită în stil Neoclasic francez, cu un regim de înălțime de P+M, are o suprafață desfășurată de 708 mp, și e compusă din 14 camere, 2 bucătării, 5 grupuri sanitare și 4 căi de acces.

Clădirea secundară, construită în anul 1929 tot în stil neoromânesc, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, cu un regim de înălțime de S+P+1E+M și o suprafață desfășurată de 577 mp, e compusă din 17 camere, 2 bucătării, 7 grupuri sanitare și 4 căi de acces. Mai dispune și de un subsol pe 3 niveluri, din care unul este amenajat cu destinația de cramă. Î

ntregul subsol beneficiază de aerisire naturală, are o suprafață utilă de 77 mp, și este compus din cramă, 5 camere de depozitare grupate pe spații distincte. Starea generală de la interior este una bună, cu finisaje precum uși din lemn masiv sculptate, ferestre înalte de 2 m cu tâmplărie din lemn și geam termopan, ferestre de tip velux la mansardă, pardoseală din marmură, aer condiționat, sistem de monitorizare și alarmă 24h, cablare interioară pentru servere proprii.

Curtea liberă în suprafață de 491 mp, pavată și dotată cu sistem de iluminare nocturnă, este compusă din două fragmente cu acces din stradă și o curte interioară separată.

Ansamblul istoric poate fi convertit într-o clinică medicală (în prezent este închiriat parțial de o clinică), într-un restaurant, boutique-hotel, diverse activități de birou, reprezentanță, showroom, sau într-un obiectiv cu destinație mixtă, de locuit și de business în același timp.

Sursa foto: Sotheby's International Realty

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *