Startup-ul german Next.e.Go va construi o fabrică de mașini electrice în Bulgaria

Redacția iul. 12, 2021 0 comentarii
masina electrica next e go

Compania germană Next.e.GO va construi o fabrică pentru mașini electrice în Bulgaria, memorandumul fiind deja semnat. Investiția se va ridica la 140 de milioane de euro și va crea 1.000 de noi locuri de muncă. Ministrul bulgar al economiei, Kiril Petkov, a anunțat finalizarea negocierilor. El a informat despre intențiile investitorului încă de săptămâna trecută, dar a precizat că nu totul s-a terminat, iar discuțiile vor mai continua o vreme, scrie Duma, citată de Rador.

„Sunt foarte mândru că o companie germană de viitor, care produce deja mașini electrice, își va face principala linie de producție în orașul Loveci din Bulgaria. O mare parte din valoarea adăugată este produsă în Bulgaria, nu este doar asamblare. Întreaga structură din aluminiu, cablurile și software-ul vor fi fabricate în Bulgaria”, a explicat Petkov.

În prezent, mai multe mașini electrice ale companiei germane au fost prezentate presei, personal ministrul Petkov și reprezentanți ai Next .e.GO au testat mașinile. Discuțiile au durat cinci săptămâni. „Vreau să mulțumesc întregii echipe de la Ministerul Economiei, pentru că a lucrat sâmbăta și duminica pentru ca acest lucru să se întâmple într-un timp atât de scurt”, a anunțat Petkov. „Acesta ar trebui să fie un exemplu pentru dezvoltarea Bulgariei – trebuie să fim pozitivi și agresivi, Bulgaria poate și merită”, a adăugat ministrul interimar.

Din spusele sale reiese că în Bulgaria se vor face mașini de oraș, vor fi încărcate de la o priză simplă din rețeaua electrică și vor putea parcurge aproximativ 200 km cu o singură alimentare. Mașinile sunt din aluminiu, acoperite cu un plastic special.

Cea mai scumpă parte – software-ul – va fi produsă de divizia bulgară a Bosch, iar cablurile de către japonezul Yazaki din oraşul bulgăresc Iambol. Prețul de plecare al modelului e-car prezentat la Sofia va fi de aproximativ 20.000 de euro.

Capacitatea de producție așteptată este de peste 30.000 de mașini electrice pe an, iar primele mașini vor ieşi pe porţile uzinei în 2023. Proiectul va fi implementat pe o parte din amplasamentul Balkan AD din Loveci.

„Dacă ar fi o altă investiție în Sofia aș fi fost fericit, dar poate nu atât de mult! Loveci are nevoie exact de un astfel de producător de mașini electrice. Sper foarte mult să reînvie tradițiile la Loveci, în industrializare de acest fel, în produsele viitorului”, a spus ministrul Petkov.

Se estimează că se vor deschide 1.000 de locuri de muncă, doar din fabrică. „Prin includerea tuturor furnizorilor, prin includerea vânzărilor producătorilor bulgari către aceștia, acest lucru va avea efect pentru mult mai mulţi oameni”, a explicat el.

Kiril Petkov a explicat că statul bulgar nu va sprijini construcția fabricii cu nimic, sprijinul financiar va veni numai după realizarea producției și vânzării de mașini.

Producătorul a anunțat că este foarte fericit că mașinile viitorului vor fi produse în Bulgaria. Potrivit acestuia, această investiție nu va extinde doar clusterul auto din Bulgaria, ci va permite, de asemenea, oamenilor să conducă vehicule ecologice.

Theodor Determan, director al Next.e.GO Mobile, a subliniat mai multe motive pentru care au ales Bulgaria ca loc de producție a mașinilor: „Există un cluster auto puternic în Bulgaria, cu o bază de furnizori foarte puternică în toată țara. În al doilea rând, avem ocazia să începem în parcul tehno de la Loveci, ceea ce este foarte convenabil deoarece are o infrastructură optimă, precum și angajați calificați”.

Fabrica din Bulgaria va fi a doua pentru Next.e.Go în Europa, prima fiind situată în Germania.

Sursa Rador / Traducerea: Mirela Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *