Startup-ul românesc ECITIM vrea să devină producător de energie în primul trimestru din 2024. Fostul jurnalist Stelian Muscalu: „Am depus deja documentația pentru obținerea licenței”

Parc fotovoltaic

ECITIM, start-up românesc în domeniul energiei, anunță că se află în proces de obținere a licenței de producător de energie electrică și că își propune să devină producător de energie în primul trimestru din 2024.

„Am depus documentația necesară pentru a obține licența de exploatare comercială a capacităților de producție în luna septembrie, după ce primele demersuri le-am făcut la începutul anului, în februarie, când am contactat o firmă de consultanță. Ne așteptăm să obținem licența până la finalul primului trimestru din 2024”, spune Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.

Investițiile necesare licențierii ECITIM ca producător de energie au depășit 100.000 de euro și au vizat costuri de consultanță, avize și taxe solicitate de ANRE. „Pentru a fi producător de energie electrică, licența este obligatorie începând de la o putere instalată mai mare de 1MW, chiar dacă vorbim de un cumul al puterii instalate în mai multe parcuri de prosumator, așa cum este în cazul nostru”, mai spune Stelian Muscalu.

În prezent, puterea instalată combinată a parcurilor fotovoltaice dezvoltate în cadrul platformei EnergiePentruToti.ro, dezvoltată de start-up, depășește 6 MW (22.400 de panouri montate). Cele 13 parcuri fotovoltaice au fost dezvoltate de ECITIM în urma unei investiții de peste 6 milioane de euro, în colaborare și cu aportul a peste 600 de parteneri și investitori.

Până la finalul anului, ECITIM estimează finalizarea unui nou parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la rețea, complet funcțional și nu în stadiu de proiect, cum au fost toate celelalte proiecte realizate anterior.

„Proiectele noastre sunt dezvoltate și funcționează, în prezent, respectând legea prosumatorului. Am decis să obținem licența de exploatare comercială a capacităților de producție de energie pentru a preîntâmpina eventuale schimbări de paradigmă legislativă. În același timp, în momentul în care creșterea a accelerat, o reașezare, pe noi baze, inclusiv legislative, a întregului business a devenit un obiectiv strategic pentru a continua dezvoltarea în același ritm”, mai spune Stelian Muscalu, argumentând decizia strategică a ECITIM de a deveni furnizor de energie electrică.

Strategia de dezvoltare a companiei  ia în calcul alte 8 parcuri fotovoltaice în 2024, lucru care îi permite extinderea capacității de producție și a ofertei, concomitent cu consolidarea poziției în piață.

Sursa foto: ECITIM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *