Statul român va garanta investițiile private românești în Republica Moldova – ministrul Finanțelor, Adrian Câciu

G4Media apr. 28, 2023 0 comentarii
republica moldova steag

Guvernul are în lucru un proiect legislativ prin care statul Român va garanta investițiile în Republica Moldova, a declarat pentru G4Media ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Proiectul legislativ prevede sprijin guvernamental prin credite și garanții de stat pentru companiilor românești care investesc în Moldova, a declarat Adrian Câciu pentru G4Media.

”În linii mari, va fi vorba de investitii ale companiilor românești în Republica Moldova. sprijinite de la nivel guvernamental atât prin credite, dar și prin garanții de stat. Vor fi vizate investiții în sectoare economice care au nevoie de astfel de investiții la nivelul economiei Moldovei”, a declarat ministrul Câciu.
Oficialul a mai spus că guvernul român lucrează în colaborare cu guvernul Republicii Moldova la identificarea domeniilor prioritare în care vor fi sprijinite investițiile. Printre acestea e posibil să se găsească domenii precum energie, infrastructură, industrie prelucratoare, agricultură și industrie alimentara.

Adoptarea proiectului legislativ va fi urmată de stabilirea bugetului pentru schema de ajutor, asigurarea finanțării și organizarea fluxurilor financiare.

Schema de sprijin va fi implementată pe 3-5 ani, iar cadrul legislativ ar urma adoptat până în această toamnă.

Reamintim că mai mulți investitori români au încercat să investească în Republica Moldova, dar au renunțat din cauza barierelor birocratice. Cel mai cunoscut caz este al firmei de construcție Dedeman, care în 2017 a renunțat la proiectul unei investiții de 20 de milioane de euro la Chișinău din cauza obstacolelor birocratice.

Pe de altă parte, Banca Transilvania a cumpărat în 2018, alături de BERD, pachetul majoritar de acțiuni al băncii moldovene Victoriabank.

Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *