Confederația Patronală Concordia: Taxele nu trebuie să crească în criză, când companiile fac eforturi să rămână pe linia de plutire. Dar nu cerem nici reducerea lor

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Mediul de afaceri este de părere că taxele nu trebuie să crească în timpul unei crize, atunci când companiile fac eforturi să rămână pe linia de plutire, și de asemenea nu cere nici reducerea lor, în contextul în care este nevoie de bani pentru măsurile de sprijin pentru consumatori, afirmă Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, despre măsurile economice vehiculate în ultimele zile în spațiul public.

„Urmărind discuțiile din spațiul public simt nevoia să reiterez un mesaj. Taxele nu trebuie să crească într-o criză în care companiile sunt oricum date peste cap și fac eforturi să rămână pe linia de plutire. Orice gânduri ar fi existat în acest sens trebuie amânate. În egală măsură, trebuie să spun că nu cerem nici reducerea taxelor și impozitelor. Vedem foarte bine că măsurile de sprijin ale consumatorilor și ale companiilor necesită alocări semnificative și nu știu cum ar putea fi susținute dacă veniturile statului se reduc, iar ele s-ar putea să scadă și doar pentru că economia încetinește. Până trece criza și acest război, sistemul fiscal trebuie să rămână predictibil. Nu e momentul reformelor și schimbărilor aici”, arată Burnete, într-un punct de vedere.

Potrivit lui, companiile au nevoie de măsuri țintite de sprijin acolo unde riscă să își piardă competitivitatea din cauza prețurilor la energie. „Aici mi-aș dori mai multă precizie. Nu toată lumea suferă la fel și nu toată lumea trebuie ajutată în aceeași măsură”, spune el.

De partea cealaltă, potrivit lui Burnete, furnizorii de energie care finanțează în aceste momente schemele de ajutor trebuie să își primească mai repede banii înapoi pentru că se confruntă la rândul lor cu probleme.

Directorul Confederației Concordia mai arată că companiile care sunt nevoite să lucreze cu întreruperi sau să sisteze temporar activitatea au nevoie de extinderea măsurii care le permite reducerea temporară a timpului de lucru. Concordia susține, de asemenea, accelerarea tuturor investițiilor din fonduri europene sau private în noi capacități de producere a energiei și în noi surse de energie.

„În tot acest context, cred că este important ca finanțele publice ale României să nu fie dezechilibrate fiindcă oricum nu sunt în cea mai bună formă. Nu știm cât va dura acest război. Trebuie să păstrăm spațiu fiscal pentru eventualitatea în care el va fi de lungă durată. Iar dacă vrem să mai câștigăm niște spațiu fiscal, cred că Guvernul și toți politicienii trebuie să-și îndrepte atenția în două direcții: cum reducem frauda cu TVA și diversele forme de eludare a impozitării muncii mergând până la plata la negru. Sunt acolo câteva miliarde în plus pe care statul le poate colecta și nu cred că există moment mai bun să înceapă să o facă”, conchide Burnete.

Confederația Patronală Concordia reunește peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital românesc și străin, și reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *