Studiu. Candidații de 45-54 ani, discriminați la angajare

Redacția apr. 12, 2021 0 comentarii
semnare contract pixabay

 

În 2019, 59% dintre persoanele de peste 45 de ani participante la un studiu considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, iar în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaƫia cuprinsă în intervalul 45-54 ani, arată datele prezentate de fondatoarele proiectului Angajez 45+. Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România, spun inițiatorii proiectului care își propune să ajute la combaterea crizei forței de muncă și a discriminării pe criterii de vârstă, la angajare.

 

Studiul invocat, „Piața forței de muncă în 2020”, a fost efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+, în iulie 2020, pe un eșantion de 960 de persoane. Vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă mai mult pentru femei (63%) decât pentru bărbați (37%).

“Angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau în calcul această categorie de vârstă, în pofida calificărilor sau experienței deținute de aceștia, deși, după cum arată raportul Angajez 45+, există beneficii reale pe care le pot oferi angajații seniori companiilor: capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoștințe, capacitate de creștere și invăƫare, mentorat și, poate neaşteptat- competenƫe digitale, unul dintre cele mai invocate argumente în respingerea candidaților seniori de către angajatori fiind lipsa competențelor digitale”, spun autorii studiului. „Și totuși, conform studiului „Digital Evolution: Connected Consumer Monitor”, efectuat în ianuarie 2021 de către Exact Business Solutions, activitatea în Social Media la grupa de vârstă 46-65 ani este comparabilă cu cea a categoriilor 18-30 ani, respectiv 31-45 ani. Un indicator demn de luat în seamă este utilizarea diferitelor device-uri pentru accesarea internetului la grupa de vârstă 46-65 ani, creșteri mari fiind semnalate pe zona de smartphone (88% în 2021 vs. 70% față de 2017) și pe zona de Smart TV (20% în 2021 vs. 7% în 2017)” afirmă Violeta Niculae, Strategist Cercetare & Comunicare Angajez45+.

Pandemia a influențat negativ piața muncii, pe fondul restrângerii și al încetării activității în anumite sectoare economice (turism, organizare de evenimente, horeca), astfel că aproape jumătate (46%) dintre cei rămași fără loc de muncă l-au pierdut în lunile aprilie – iunie 2020. 88% dintre respondenți sunt de părere că anul 2020 a marcat o înrăutățire a condițiilor în ceea ce privește posibilitatea găsirii unui loc de muncă 46% dintre cei rămași fără loc de muncă l-au pierdut în lunile aprilie – iunie 2020. 81,3% din forța de muncă nu e disponibilă la o schimbare de job în perioada următoare. În categoria 45-54, aproximativ 17% dintre cei intervievați spun că și-ar schimba locul de muncă.

Raportul Angajez 45+ mai analizează și efectele continuării trendurilor, din care se remarcă Diversitatea și incluziunea: 2020 a cunoscut cea mai semnificativă schimbare culturală din ultimii ani în ce privește diversitatea și incluziunea, spun autorii analizei. „Realitatea și percepția asupra beneficiilor incluziunii sunt însă două lucruri care nu se suprapun complet, iar prezența discriminărilor la angajare pe motive de vârstă ne-a determinat să aprofundăm cunoașterea și descoperirea angajatorilor care dovedesc că au intrat în secolul XXI”, susține Rodica Obancea, cofondator Angajez 45+.

 

Angajez 45+ a fost lansat în toamna anului 2018, la inițiativa cofondatoarelor care lucrează în domeniul resurselor umane, Rodica Obancea și Alina Anghel.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *