Studiu Cirium: Cele mai punctuale companii aeriene și aeroporturi din lume în 2023

aeroport Sursă foto: Unsplash

Nimic nu este la fel de exasperant în ceea ce privește zborul cu avionul ca și faptul că zborul este întârziat, anulat sau perturbat.

Sosirea sau plecarea la timp de la o destinație este unul dintre cele mai importante considerente pe care un călător le ia în considerare înainte de a decide dacă va rezerva un zbor ulterior de la aceeași companie aeriană, scrie CNBC.

Cele mai recente rezultate ale firmei de analiză a datelor de călătorie Cirium au arătat că cea mai punctuală companie aeriană de anul trecut la nivel global a fost Avianca Airlines din Columbia, care a obținut o rată de punctualitate de 85,73%, urmată de Azul Airlines din Brazilia (85,51%), care a pierdut prima poziție. Qatar Airways s-a clasat pe locul al treilea, cu o rată de punctualitate de 85,11%.

O companie aeriană globală este definită ca fiind una care deservește zilnic trei regiuni, a precizat compania.

Performanța de punctualitate a unei companii aeriene este calculată în funcție de faptul dacă avionul ajunge la poarta de îmbarcare în termen de 15 minute de la ora de sosire programată și dacă pleacă în termen de 15 minute de la ora de plecare programată.

Cele mai punctuale companii aeriene din Asia

În Asia-Pacific, transportatorii japonezi All Nippon Airways și Japan Airlines au ocupat primele două locuri, cu rate de punctualitate de 82,75% și, respectiv, 82,58%. Compania thailandeză Thai AirAsia a căzut pe locul patru anul trecut, de pe primul loc în 2022.

Transportatorul indian low-cost Indigo a urcat pe locul patru de pe locul cinci anul trecut, pe fondul expansiunii rapide a companiei. Compania aeriană, care are cea mai mare dimensiune a flotei și cea mai mare cotă de piață din India, a devenit în 2023 primul transportator indian care a transportat 100 de milioane de pasageri într-un an calendaristic.

Aceasta a avut un scor de performanță la timp de 82,12%, se arată în raport.

“IndiGo a apărut cu adevărat ca un jucător puternic în regiunea Asia – Pacific. Operațiunile lor au fost transformate de la Covid”, a declarat David White, vicepreședinte pentru dezvoltarea afacerilor la Cirium.

“Oferă atât ANA [All Nippon Airways], cât și JAL [Japan Airlines] o șansă în ceea ce privește performanța lor în materie de punctualitate”, a declarat White în cadrul unei conferințe de presă online înainte de publicarea raportului.

Cele mai punctuale aeroporturi

Aeroportul Internațional Minneapolis-Saint Paul a fost cel mai punctual aeroport din lume în 2023. Acesta a fost urmat de Aeroportul Internațional Rajiv Gandhi din Hyderabad, India. Aeroportul indian nu a intrat în top 10 în 2022, iar saltul monumental până pe locul al doilea se datorează unor investiții “destul de fenomenale”, a declarat Mike Malik, directorul de marketing al Cirium. “Nu susții aceste cifre decât dacă ești foarte atent și dacă faci toate investițiile potrivite în instrumente tehnologice, procese și oameni”, a subliniat White.

Iată clasamentul complet, potrivit Cirium.

Global

Avianca Airlines – Columbia
Azul Airlines – Brazilia
Qatar Airways – Qatar
Delta Air Lines – SUA
Iberia – Spania

Asia-Pacific

All Nippon Airways – Japonia
Japan Airlines – Japonia
Thai AirAsia – Thailanda
IndiGo – India
Air New Zealand – Noua Zeelandă

Europa

Iberia Express – Spania
Iberia – Spania
Norwegian Air Shuttle – Norvegia
Austrian Airlines – Austria
LOT Polish Airlines – Polonia

Aeroporturi globale

Aeroportul Internațional Minneapolis-Saint Paul – SUA
Aeroportul Internațional Rajiv Gandhi – India
Aeroportul Internațional Kempegowda – India
Aeroportul Internațional El Dorado – Columbia
Aeroportul Internațional Salt Lake City – SUA

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *