Studiu: Femeile se joacă jocuri video în număr egal cu bărbații. Aproape 8 milioane de români se joacă cel puțin o dată pe lună

jocuri video

Jocurile video au cucerit 7,8 milioane de români. Aceștia joacă pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete, arată un studiu public comandat de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România).

Studiul detaliază care sunt cele mai populare platforme pe care românii se joacă, câți bani investesc în jocurile video, de unde își achiziționează jocurile, unde și de ce se joacă.

Datele arată că din cei aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, femeile se joacă în număr egal cu bărbații. 

 

Dintre jucătorii pasionați (care se joacă, de regulă, de cel puțin câteva ori pe săptămână), vârsta medie este de 27 de ani la bărbați și 32 de ani la femei. 

Există însă diferențe semnificative între genuri, bărbații preferând să folosească PC-ul, laptop-ul sau consolele, în timp ce femeile preferă să folosească telefonul mobil pentru a se juca. 

Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt telefonul mobil (70%), PC/laptop (69%), urmate de console (40%), online în browser-ul de internet (18%) tablete (11%) și social media (9%). 

În ceea ce privește achiziția jocurilor video, 62% dintre utilizatori au declarat că plătesc lunar pe cel puțin unul dintre device-urile folosite pentru a se juca. 

9% dintre jucătorii pe console plătesc lunar între 250 lei și 500 de lei pentru a achiziționa jocuri și 5% dintre jucătorii pe PC plătesc sume similare. La polul opus, 22% din jucătorii pe telefonul mobil plătesc sume sub 50 lei lunar pentru a se juca, în timp ce 72% din jucătorii pe mobil nu cheltuiesc bani pe această platformă. 

Prețurile prea ridicate ale jocurilor (48%), posibilitatea de a le obține în mod gratuit (27%), dar și absența jocurilor dorite din magazinul digital (22%) se numără printre motivele principale pentru care jucătorii nu le achiziționează.

Studiul relevă și motivațiile și preferințele legate de gaming ale românilor. Printre motivațiile aduse de joc, cea mai răspândită este relaxarea după o zi grea (62%), caracterul de hobby al jocurilor (52%), atenuarea plictiselii (35%), dar și pentru a socializa/ petrece timp cu prietenii (26%).

Studiul a fost realizat de către firma de cercetare iZi Data la comanda RGDA și este o cercetare compusă dintr-un studiu de incidență (1083 chestionare CAWI, reprezentativ național, bărbați și femei cu vârsta între 15 și 64 ani, utilizatori de internet) și un studiu targetat (1047 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă). 

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *