SUA asigură că G7 este pregătit să impună sancțiuni „masive” în cazul în care Rusia invadează Ucraina

Donbas Ucraina

Statele Unite au reafirmat sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a G7 care a avut loc în Marea Britanie, că marile puteri occidentale sunt pregătite să impună Rusiei sancțiuni „masive” în cazul unui atac asupra Ucrainei, potrivit agenției AFP, citată de publicația boursorama.com.

Un responsabil american prezent la Liverpool, cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe din G7, a asigurat că încă este posibilă rezolvarea pe cale diplomatică a acestei noi crize ucrainene.

Pentru aceasta, guvernul american a anunțat trimiterea secretarului de stat adjunct însărcinat cu Europa, Karen Donfried, în Ucraina și în Rusia, de luni până miercuri, în căutarea unor “progrese diplomatice pentru a pune capăt conflictului din Donbass”, în estul Ucrainei, prin “aplicarea acordurilor de la Minsk”.

Aceste acorduri, încheiate în 2015, nu au fost niciodată respectate.

Dar dacă Rusia “decide să nu urmeze calea diplomatică” “vor exista consecințe masive și un preț important de plătit iar G7 este pe deplin unit în această privință”, a avertizat acest responsabil american.

“Nu doar țările care au fost în sală dar un număr și mai important de state democratice ni se alătură pentru a impune prețul care trebuie plătit”, a continuat el.

Washingtonul, europenii și Kievul acuză de câteva săptămâni Rusia că se pregătește pentru o eventuală invazie în Ucraina, ceea ce Kremlinul neagă.

Șefii diplomațiilor din Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit au abordat mai larg poziția lor în fața “agresorilor mondiali”, potrivit expresiei folosite de președinția britanică a G7.

“Trebuie să ne unim cu forță pentru a face față agresorilor mondiali care încearcă să limiteze tabăra libertății și a democrației”, a spus șeful diplomației britanice Liz Truss, la deschiderea acestei reuniuni de două zile.

“Pentru aceasta, trebuie să vorbim cu o singură voce” în fața “regimurilor autoritare”, a adăugat ea.

Deși nu a numit acești adversari, afirmațiile se înscriu în dorința SUA de a ralia G7 la strategia occidentală pentru a contracara ambițiile Chinei pe scena internațională.

Liz Truss a subliniat că acest “front unit” trece și prin aprofundarea legăturilor economice între țările democratice.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *