SUA. Fed majorează dobânda de referință cu un sfert de punct

federal reserve Foto: Wikipedia

Rezerva Federală din State Unite a majorat miercuri rata dobânzii de referință cu un sfert de punct, în încercarea de a combate inflația încăpățânat de ridicată, abordând în același timp riscurile la adresa stabilității financiare, scriu CNN și Financial Times.

În urma ultimei sale reuniuni de două zile, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a votat pentru ridicarea ratei fondurilor federale la un nou interval țintă de 4,75%-5%, cel mai ridicat nivel din 2007 încoace.

Investitorii și economiștii anticipaseră pe scară largă creșterea cu un sfert de punct – sau chiar o pauză – pe fondul prăbușirii sectorului bancar.

Într-o declarație de miercuri, instituția a declarat că sistemul bancar american este „solid și rezistent”, dar că există incertitudini cu privire la măsura în care consecințele turbulențelor bancare vor afecta economia.

„Evoluțiile recente sunt susceptibile să ducă la înăsprirea condițiilor de creditare pentru gospodării și întreprinderi și să influențeze activitatea economică, angajările și inflația”, a declarat comitetul.

În urma publicării declarației, indicii bursieri americani au crescut ușor, în timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie pe doi ani a scăzut, ceea ce indică așteptări mai mici privind ratele dobânzilor în viitor. Prețurile de pe piața contractelor futures au indicat faptul că investitorii cred că majorarea de miercuri va fi ultima creștere a ratei dobânzii de către Fed din acest ciclu.

Măsura vine într-un moment de mare incertitudine privind măsurile luate de guvernul american pentru a evita o criză de amploare, ca urmare a imploziei Silicon Valley Bank și Signature Bank la începutul acestei luni.

Ca un semn al măsurii în care falimentele recente ale băncilor au modificat calculele Fed, dezbaterea dintre oficiali, în urmă cu doar câteva săptămâni, se axa pe întrebarea dacă banca centrală americană ar trebui să accelereze ritmul de creștere a ratelor sale, optând pentru o majorare de jumătate de punct.

În februarie, Fed a trecut la un ritm mai tradițional de un sfert de punct, după ce a implementat o serie de creșteri mari anul trecut. Însă, la începutul acestei luni, președintele Jay Powell a sugerat posibilitatea de a reveni la o creștere de jumătate de punct, pe fondul îngrijorărilor că banca centrală nu a făcut suficient pentru a eradica inflația.

În declarația sa, FOMC a afirmat că rămâne „foarte atent la riscurile inflaționiste”, dar a semnalat că este mai aproape de încheierea campaniei de creștere a ratelor decât în urmă cu o lună.

„Comitetul anticipează că ar putea fi necesară o anumită fermitate suplimentară a politicii” pentru a readuce inflația la ținta de 2% a băncii centrale, a adăugat acesta.

Decizia de miercuri a fost însoțită de un set revizuit de proiecții pentru politica monetară până la sfârșitul anului 2025, cunoscut sub numele de „dot plot”, precum și de previziuni privind creșterea economică, șomajul și inflația.

Majoritatea oficialilor se așteaptă acum ca rata de politică monetară să atingă un nivel maxim de 5-5,25% în acest an și ca acest nivel să fie menținut cel puțin până în 2024. Factorii de decizie au prevăzut o serie de reduceri ale ratei până la sfârșitul anului viitor, rata fondurilor federale urmând să coboare din nou la 4,3%.

Foto: Wikipedia

Comentarii

  1. Pacient mort. Operatia reusita.

    Nu mai detaliez ca n-are sens. Inflatia este datorata tuturor cheltuielilor inutile.

    Multi au uitat ce-i ala Esential.

    Altfel spus : Mall-urile. Jungla Moderna a maimutei picate-n cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *