BREAKING SUA și aliații vor scoate din rezervele strategice 60 de milioane de barili de petrol, pentru a calma prețurile alimentate de războiul Rusiei în Ucraina. În istorie au mai existat doar trei eliberări de petrol

Redacția mart. 1, 2022 0 comentarii
petrol 1

SUA și aliații săi au convenit să elibereze din rezervele strategice 60 de milioane de barili, după ce invazia Rusiei a Ucrainei a împins prețul țițeiului la peste 100 de dolari pe baril, arată Bloomberg și CNN.

Jumătate din cantitate – 30 de milioane de barili – va proveni din Rezerva Strategică de Petrol a SUA, iar cealaltă jumătate va veni de la aliații din Europa și Asia.

Aliații includ Germania, Regatul Unit, Italia, Țările de Jos și alte țări europene importante, precum și Japonia și Coreea de Sud.

„Am convenit ca membri Agenției Internaționale pentru Energie să elibereze în mod coordonat 60 de milioane de barili de petrol”, a declarat ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda.

Președintele american Joe Biden și-a semnalat încă de săptămâna trecută intenția de a elibera petrol din rezerve.

„Colaborăm activ cu țări din întreaga lume pentru a evalua o eliberare colectivă din rezervele strategice de petrol ale țărilor mari consumatoare de energie. Și Statele Unite vor elibera barili suplimentari de petrol, dacă condițiile o justifică”, a spus el.

Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, a organizat marți o întâlnire de ultimă oră cu privire la aprovizionarea cu petrol, cu scopul de a „stabiliza piețele”.

Anterior, CEO-ul Chevron, Mike Wirth, a afirmat că guvernele lumii ar putea să mai scoată de urgență petrol din rezerve pentru a compensa temerile legate de aprovizionare declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.

„Cred că un răspuns coordonat din partea mai multor țări ar putea ajuta pe termen scurt. Cu siguranță, am văzut piețe la limită din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare și de fiabilitatea aprovizionării”, a spus Mike Wirth, ca răspuns la o întrebare a CNN în timpul unui briefing.

„Rezerva strategică de petrol a fost menită să fie utilizată în perioadele de întreruperi efective a aprovizionării sau cu risc ridicat de întrerupere a aprovizionării. Spre deosebire de alte momente în care am văzut că a fost folosită poate mai mult din cauza anxietății legate de prețuri, dar fără să fie o preocupare reală privind aprovizionarea, în acest caz utilizarea rezervei ar fi în concordanță cu scopul pentru care a fost stabilită”, a spus Wirth.

IEA a mai coordonat până acum doar trei eliberări de petrol din rezervele strategice: în 1991 cu prilejul războiului din Golf, în 2005 după uraganele Rita şi Katrina şi în 2011 în timpul războiului civil din Libia.

Cu toate acestea, anunţul de marţi al IEA nu a impresionat piaţa, cotaţia barilului de ţiţei Brent crescând peste pragul de 106 dolari, cel mai ridicat nivel de după 2014. Preţul petrolului a crescut în condiţiile în care unii cumpărători au refuzat ţiţeiul rusesc după ce statele occidentale au înăsprit sancţiunile impuse Moscovei, iar la nivel mondial producţia de petrol are probleme în a ţine pasul cu o cerere în creştere odată cu relansarea economiei.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *