SUA vrea să atragă producători de cipuri, pentru a deveni mai competitivă în fața Chinei

Redacția feb. 5, 2022 0 comentarii
SUA, statele unite, america

Camera Reprezentanţilor a SUA a adoptat vineri un proiect de lege menit să facă Statele Unire mai competitive în faţa Chinei prin localizarea pe teritoriul american a producţiei de cipuri electronice, transmite AFP, citat de Agerpres.

Actul normativ, care prevede, printre altele, alocarea a 52 de miliarde de dolari pentru investiţii în semi-conductori, componente esenţiale producţiei de smartphone-uri şi maşini, urmează să ajungă la votul Senatului, unde un text asemănător a fost votat în iunie şi acum congresmenii urmează să le armonizeze pe cele două, discuţiile putând fi îndelungate.

Aproape toţi congresmenii republicani din Camera Reprezentanţilor s-au opus textului, considerând că prevede prea multe investiţii pentru combaterea schimbărilor climatice şi are un efect prea redus în a forţa Beijingul să dea socoteală pentru încălcările drepturilor omului.

Textul, denumit ‘America Competes Act’, a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor cu un raport de voturi de 222 la 210, cu numai câteva ore înaintea lansării Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, competiţie boicotată la nivel diplomatic de SUA.

Noul act normativ răspunde ”imperativului economic şi de securitate naţională de a susţine industria şi lucrătorii americani” şi va permite Statelor Unite ”să nu fie la cheremul altor ţări”, a subliniat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a atras atenţia că penuria de cipuri are un efect direct asupra inflaţiei crescute cu care se confruntă SUA, inflaţie ce scade puterea de cumpărare a americanilor şi astfel îi afectează popularitatea preşedintelui democrat.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.