Subvenții pentru mașinile electrice fabricate în SUA: Canada amenință cu taxe vamale

tesla 3 sursa tesla

Canada a amenințat vineri că va impune taxe vamale pentru o serie de produse americane dacă Statele Unite pun în practică planul anunțat de Joe Biden privind subvenționarea de mașini electrice „made in USA”, potrivit Le Figaro.

Într-o scrisoare adresată mai multor senatori americani, vicepremierul canadian Chrystia Freeland și ministrul pentru Comerț Mary Ng, „profund preocupați”, acuză „dispoziții discriminatorii față de Canada, muncitorii canadieni și industria auto”.

Proiectul vizează să incite americanii să cumpere mașini electrice fabricate în SUA și face parte dintr-un amplu plan de măsuri sociale și de mediu care este discutat în prezent în Congres.

„Nu dorim să ne angajăm pe calea confruntării”, scriu miniștrii canadieni, care anunță însă că urmează a fi publicată o „listă de produse americane care ar putea deveni obiectul unor taxe vamale dacă această chestiune nu este rezolvată de manieră satisfăcătoare”. Proiectul american echivalează cu „un tarif de 34% pentru mașinile electrice asamblate în Canada”, estimează Ottawa.

Canada, Statele Unite și Mexic au încheiat recent un nou acord de liber schimb care vizează în special sectorul auto. „Măsurile de retorsiune pe care le prevedem se vor extinde și la alte sectoare”, avertizează Chrystia Freeland și Mary Ng. Scrisoarea miniștrilor amenință în special suspendarea „contingentelor tarifare pentru produsele lactate americane” prevăzute în acordul semnat de cele trei țări.

„Este esențială prezervarea participării Canadei la producția comună de mașini electrice pentru a proteja industriile noastre integrate, pentru a menține locuri de muncă bine plătite pentru muncitorii de pe cele două părți ale graniței, pentru atingerea obiectivelor comune de mediu și pentru a asigura o relație bilaterală solidă între țările noastre”, arată miniștrii.

Industria auto nord-americană este extrem de integrată. În cursul fabricării mașinilor, piesele și componentele traversează granițele mexicane, americane și canadiene de mai multe ori înainte de a fi asamblate într-una dintre țările partenere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.