Sud-coreenii de la Hanwha Aerospace au semnat contractul de 1 miliard de dolari pentru furnizarea sistemelor de artilerie K9 și K10 în România. Compania promite producție locală de echipamente de apărare

Hanwha Aerospace

Hanwha Aerospace a semnat în 9 iulie un contract cu România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV), anunță reprezentanții companiei. Semnat de Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România, contractul include atât muniție, cât și vehicule de sprijin șenilate și pe roți. Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari.

România devine a 10-a țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a șasea țară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie.

“Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție”, a declarat  Jaeil Son, președinte și CEO al Hanwha Aerospace.

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.

Compania promite producție locală de echipamente de apărare.

“Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producția locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea Centrului de Excelență pentru operațiunile MRO într-o nouă facilitate de tip “greenfield” în România”, a declarat Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe.

Hanwha Aerospace propune Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI / termenul de referință în engleză IFV – Infantry Fighting Vechicle) Redback pentru programul de modernizare MLI al României.

În 2023, Redback a fost selectat pentru următoarea generație de MLI a Australiei în cadrul programului LAND 400 faza 3 pentru livrarea a 129 de vehicule, dintre care majoritatea urmează să fie fabricate la o unitate din Geelong, Victoria. Pentru a câștiga competiția din Australia, Redback a trecut cu succes prin cele mai dificile teste și evaluări MLI din lume, dovedindu-și manevrabilitatea și letalitatea impresionantă în comparație cu alte vehicule blindate de luptă.

Ce este obuzierul autopropulsat K9

Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit “Tunetul”, sistemul de artilerie pe șenile K9 poate furniza efecte precise și rapide la distanțe de peste 40 de kilometri, conform productăroului. K9 are 47 de tone și este optimizat pentru capacitatea “Shoot and Scoot” de a trage mai multe obuze și de a se deplasa imediat într-o altă locație pentru a evita contraatacul.

În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 cartușe pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.

Despre vehiculul de aprovizionare cu muniție K10 (K10 Ammunition Resupply Vehicle)

K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniției bazat pe șasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor și caracteristicilor pentru suportul logistic.

Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul și reaprovizionarea a 104 proiectile de muniție de artilerie de 155 mm și 504 unități de încărcături în condiții de luptă, conform producătorului. Vehiculul transferă muniția la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniție îi garantează eficiența în ceea ce privește sprijinul logistic și mișcările tactice în orice condiții severe ale câmpului de luptă.

Ce produce Hanwha Aerospace

Fondată în 1977, Hanwha Aerospace este o companie aerospațială și de apărare globală care oferă  produse și servicii. Acestea includ vehicule de luptă terestre, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, vehiculul de luptă pentru infanterie Redback și sistemul de lansatoare de rachete multiple Chunmoo K239. De asemenea, compania produce muniții ghidate cu precizie și motoare pentru platforme aeriene, spațiale și maritime.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *