Suedia spune că scurgerile din Nord Stream se confirmă ca fiind sabotaj

Redacția nov. 19, 2022 0 comentarii
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania

Anchetatorii au găsit urme de explozibili la locul unde au fost avariate gazoductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un sabotaj, a declarat vineri un procuror suedez, citat de Reuters.

Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri în gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct sensibil în criza ucraineană, în contextul în care aprovizionarea cu gaze în Europa este deficitară.

„Analizele care au fost efectuate acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele care au fost recuperate”, a transmis într-o declarație autoritatea suedeză de urmărire penală, adăugând că aceste constatări stabilesc că incidentul este un „sabotaj grav”.

Aceasta a precizat că ancheta continuă va stabili dacă va fi posibilă identificarea celor responsabili.

Rusia va aștepta până când se va face o evaluare completă a pagubelor înainte de a decide cu privire la reparații, dacă va fi cazul, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Nici Gazprom, nici Nord Stream 1 și 2 nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii. Poliția daneză a refuzat să comenteze constatările suedeze.

Rupturile din 26 septembrie ale conductelor de pe fundul mării au declanșat avertismente de pericol public și temeri privind daunele aduse mediului.

O secțiune de cel puțin 50 de metri lipsește din Nord Stream 1, a relatat cotidianul suedez Expressen la 18 octombrie, după ce a filmat ceea ce a spus că sunt primele imagini făcute publice ale pagubelor.

Luna trecută, Ministerul rus al Apărării a declarat că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele, o afirmație despre care Londra a spus că este falsă și că este menită să distragă atenția de la eșecurile militare rusești din Ucraina.

Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *