Suma alocată României pentru PNRR scade cu 2 miliarde de euro pentru că am avut o creștere economică peste așteptări în 2021 – Ministrul Dan Vîlceanu

G4Media ian. 28, 2022 0 comentarii
euro-bani-Pixabay

Dan Vâlceanu, ministrul Proiectelor Europene, a anunțat că suma inițială alocată României prin granturile nerambursabile din PNRR (14,2 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde) va scădea cu două miliarde de euro pentru că economia României a avut o performanță mai bună în 2021 decât cea prognozată.

”Există în PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021. Şi în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de 2 miliarde de euro”, a spus joi Dan Vîlceanu într-un briefing de presă.

El a declarat vineri pentru G4Media că această scădere este prevăzută în Regulamentul UE care guvernează PNRR-urile din toate statele membre. ”Nu e vorba despre o regulă care se aplică doar României, ci tuturor statelor membre. Este o prevedere clară în acest Regulament că valoarea granturilor se calculează în funcție de performanța economică, tocmai pentru că PNRR are rolul de a ajuta la redresarea economiei post-Covid”, a spus Vîlceanu pentru G4Media.

Ministrul Vîlceanu a mai declarat că există posibilitatea ca guvernul să prevadă alocări bugetare pentru a susţine proiectele care ar fi fost finanţate din aceste granturi sau poate renunţa până în 2023 la unele proiecte.

Regulamentul UE pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, adoptat în februarie 2021, prevede la articolul 11 modul de calcul al contribuției financiare a UE. Aceasta se calculează în funcție de variația PIB (creșterea economică) din perioada 2020-2021.

Potrivit prognozelor, România a înregistrat în 2021 o creștere economică de 7%, una dintre cele mai mari din întreaga UE. (Foto: Pixabay)

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.