Suprafața de birouri livrată, în 2021, în Cluj-Napoca va scădea cu 85% din cauza pandemiei. Gradul de neocupare, sub 2%

UiPath_Office_Bucharest_1

Suprafața de birouri clasa A livrată în 2021 în Cluj – Napoca va fi cu 85% mai mică comparativ cu nivelul înregistrat anul trecut, fapt care a dus la o reducere drastică a spațiilor de birouri disponibile spre închiriere.

Astfel, aproximativ 3.200 de metri pătrați de birouri moderne au fost livrați în acest an în Cluj – Napoca, comparativ cu 20.500 de metri pătrați livrați anul trecut, potrivit unui raport întocmit de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania | Cluj.

În acest context, rata de neocupare a birourilor clasa A din Cluj – Napoca a scăzut la sub 2% în prezent, comparativ cu 5% anul trecut și 6,3% în 2019. În plus, în prezent se află în construcție doar 5.000 de metri pătrați de birouri moderne, cu termenul de livrare estimat pentru 2023. Adițional acestora, o clădire de 7.000 de metri pătrați este finalizată la roșu în prezent și ar putea fi livrată în 2022 în funcție de mai mulți parametri.

„Rata de neocupare a birourilor din Cluj – Napoca este foarte mică și nici nu avem un pipeline generos. O companie care dorește astăzi o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați va găsi foarte greu spațiu. Absența unei oferte satisfăcătoare pe termen scurt poate determina companiile nou intrate în România să se orienteze către alte orașe, competiția dintre centrele regionale fiind acerbă. În același timp, și suprafața închiriată în 2021 s-a redus semnificativ, în acest an nefiind semnate tranzacții de mari dimensiuni”, afirmă Cristian Șimon, Head of Commercial Office SVN Romania | Cluj.

Scăderea gradului de neocupare până la cel mai redus nivel din ultimii ani a menținut nivelul headline al chiriilor pentru cele mai bune spații de birouri din Cluj – Napoca la valori similare cu cele înregistrate în anii anteriori, de 13 – 16,5 euro / metru pătrat / lună.

Cluj – Napoca reprezintă a doua piață de birouri din România, cu un stoc de aproximativ 298.000 de metri pătrați de birouri clasa A, stocul total de birouri, incluzând și clădirile clasa B, ajungând la aproximativ 353.700 de metri pătrați.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România, având operațional și două birouri regionale, în Cluj – Napoca și Brașov. Compania este lider pe segmentul rezidențial și activă și pe segmentele comerciale și de property management.

SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 1.600 de  consultanți imobiliari și personal administrativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *