Surse: Negocieri la UE pentru a stabili ajutorul dat fermierilor din Polonia, România și Bulgaria afectați de scăderea prețului la cereale după intrarea pe piață a produselor din Ucraina

G4Media mart. 15, 2023 0 comentarii
porumb cereale

Delegațiile naționale din Polonia, România, Bulgaria și alte state est-europene negociază miercuri la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene și ai Parlamentului European cuantumul ajutoarelor pentru fermierii care nu și-au mai putut vinde cerealele după ce piața est-europeană a fost invadată de grâul și porumbul din Ucraina, potrivit informațiilor G4Media.

Fermierii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, potrivit cifrelor prezentate public și preluate miercuri de europarlamentarul Rareș Bogdan. Cauza pierderii e dată de prețul mult mai mic cu care sunt vândute cerealele din Ucraina, care sunt produse cu costuri mult mai mici.

Primele propuneri ale Comisiei Europene, bazate pe propunerile de la Ministerele Agriculturii din fiecare stat membru, sunt de 30 milioane de euro pentru Polonia, 16 milioane în Bulgaria și 10 milioane către România.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, anunțase încă de săptămâna trecută că executivul european pregătețte ajutoare pentru cele trei țări cele mai afectate de supraimportul de cereale din Ucraina – Polonia, România și Bulgaria.

Banii au urma să vină din rezerva de criză, prevăzută în bugetul politicii agricole comune.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *