Surse: Programul de investiții pentru primării de 50 de miliarde de lei, „PNDL 3”, discutat miercuri în ședința de Guvern

Mihai Roman aug. 11, 2021 0 comentarii
PNDL

Guvernul discută miercuri, în ședința de Guvern, un proiect de act normativ pentru crearea unui program de investiții pentru primării în valoare de 50 de miliarde de lei, au declarat surse pentru Economedia. Programul este un fel de PNDL 3, în contextul în care PNDL 1 și 2 sunt pe cale de a fi finalizate.

Programul de investiții se va derula în următorii 6 ani, suprapunându-se cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și va finanța proiecte de drumuri județene, locale, canalizare sau gaze.

Programul vine în continuarea celor două etape ale Planului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), care sunt pe cale să se încheie.

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți acest program de investiții pentru primării care va fi intitulat „Anghel Saligny”. Premierul a făcut o declarație similară și săptămâna trecută, la Sibiu. „Ordonanța care permite fiecărei autorități locale să se împrumute din Trezorerie este pentru români. Sunt autorități locale care au nevoie de finanțare, se pot împrumuta la dobânzi mai bune și o fac pentru români. Faptul că facem planul național de investiții Angel Saligniy, pentru că acesta o să fie numele panului național de investiții, pe următorii șapte ani de zile cu un buget de aproximativ 50 de miliardede lei, îl facem pentru români, pentru românii vor beneficia de drumuri asfaltate, de canalizare și de apă. Lucruri care trebuiau făcute acum 20 de ani, de 10 ani. Trebuie să fi mai curajoși. Această guvernare depinde de noi să fie de succes”, a spus atunci Florin Cîțu.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat marţi, pentru Agerpres, că la nivelul ministerului a fost pregătit un proiect de act normativ, care urmează să fie analizat în cadrul coaliţiei de guvernare, cu privire la înfiinţarea unui Program Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde de lei.

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei are pregătit un proiect act normativ, în urma analizei efectuată în ultima perioadă, pentru aprobarea unui program de naţional investiţii pe care noi dorim să îl denumim după renumitul inginer român Anghel Saligny. Un program naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’ cu o valoare propusă de 50 de miliarde de lei, care vizează domenii de interes local, investiţii la nivel local. Vorbim de sisteme de alimentare cu apă şi sisteme de canalizare în localităţile României, vorbim de drumuri de interes local şi judeţean şi vorbim de extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din ţară. Este un proiect pe care îl avem pregătit şi care răspunde nevoii de dezvoltare a localităţilor şi a unităţilor administrativ teritoriale din România”, a declarat Cseke Attila.

El a precizat că este nevoie de un asemenea program naţional de investiţii, având în vedere faptul că Programul Naţional de Dezvoltare Locală se apropie de finalizare. „Este nevoie de un nou impuls de dezvoltare locală şi ministerul este pregătit pentru a promova un asemenea program naţional de investiţii”, a arătat Cseke.

„Este propus spre finanţare din bugetul de stat, este o investiţie a statului pe următorii câţiva ani, cinci-şapte ani, în dezvoltare locală, în infrastructură locală, deci finanţarea ar veni de la bugetul de stat”, a explicat Cseke Attila.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *