SURSE România urmează să primească joi prima parte din prefinanțarea PNRR – circa 1,8 miliarde euro

G4Media dec. 1, 2021 0 comentarii
PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery

Prima tranșă din prefinanțarea aferentă PNRR, de circa 1,8 miliarde euro, corespunzătoare părții de granturi, ar urma să fie virată României joi de Comisia Europeană și anunțată oficial, potrivit surselor G4Media.

Așadar primele fonduri pe care le va primi România vor fi cele 1,8 miliarde euro care reprezintă avansul (prefinanțarea) de 13% din suma aferentă granturilor (adică 14,2 miliarde euro, total granturi până în 2026).

Acordul de finanțare între România și Comisia Europeană, necesar pentru a primi această primă prefinanțare, potrivit surselor G4Media a fost semnat de Florin Cîțu joi, 25 noiembrie, în ultimul moment înainte de a părăsi Palatul Victoria.

Tranșa a doua a prefinanțării, de circa 1,94 miliarde euro (aferentă celor 14,9 miliarde euro care reprezintă partea de împrumuturi din PNRR) urmează să ajungă și aceasta la Ministerul de Finanțe în decembrie. Pentru această a doua tranșă, noul ministru de finanțe Adrian Câciu a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.

 

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *