Singurul producător local ecologic prezent sâmbătă la Târgul Produselor Bihorene a fost o tânără din comuna Săcădat, cu roşii cherry obţinute în primul an de producţie al serei pe care a realizat-o cu fonduri europene, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Noi, eu şi soţul meu, am pornit de la bun început să cultivăm ecologic, în primul rând pentru familia noastră şi viitoarele generaţii – avem un băieţel de trei ani şi un altul e pe drum – ca să avem roşii curate, sănătoase, şi apoi pentru a dezvolta educaţia ecologică. Deşi oamenii abia încep să cunoască şi să aprecieze produsele ecologice, acreditate, cu toţii doresc să mănânce alimente cât mai bune calitativ”, a declarat Roxana Ivan, tânăra întreprinzătoare, pentru Agerpres.

Sera produce deja, din luna iunie, în jur de 2.000 – 2.500 de kg de roşii cherry Zuccherino pe săptămână.

Analize Economedia

România-Ungaria steaguri
un programator lucreaza la un laptop
adrian-dragos-paval-dedeman
economie calcule
somer calculator
burse, piete, multipli
bani, lei, economie, finante, deficit, inflatie
armata romana, capu midia, romania, nato, militari, soldati, antrenament, exercitiu militar, himars, rachete, sisteme de aparare aeriana
auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
transport
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
linie asamblare Dacia
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA

„Deocamdată vindem pe plan local, dar având cantităţi mari ne străduim să intrăm şi la marii retaileri, din partea cărora solicităm mai multă deschidere faţă de producătorii locali români. Mai cu seamă dacă au produse ecologice, care nu sunt uşor de obţinut”, a precizat Roxana Ivan.

Potrivit acesteia, proiectul lor a început în anul 2016, având un milion de euro din fonduri europene, finanţate prin AFIR. Au reuşit să ridice o seră la cele mai moderne standarde, complet automatizată, pe o suprafaţă de 3.300 metri pătraţi.

„Sera este acoperită cu folie dublă, totul se reglează automat: ventilaţia şi potrivirea căldurii sunt adaptate în funcţie de temperaturile din exterior, geamurile se deschid automat. În interior trebuie să fie o temperatură constantă pentru ca plantele să nu sufere şocuri termice”, a precizat Roxana Ivan.

Cei doi soţi cultivă în prezent un singur soi, Zuccherino. Au căutat în ţară cele mai valoroase seminţe netratate, apoi au comandat răsadurile la o firmă de renume din Ungaria. Prima producţie a fost obţinută în luna iunie. Roşiile cherry obţinute sunt acreditate ecologic, având pe eticheta sub care sunt comercializate sigla frunzei verzi specifică produselor ecologice.

Târgul cu produse locale, dedicat exclusiv micilor producători din Bihor, este o piaţă volantă care este deschisă în fiecare sâmbătă, între orele 8.00 şi 14.00, în Piaţa Unirii din Oradea, cu excepţia zilelor în care Piaţa Unirii găzduieşte alte evenimente.

La acest târg participă producători din toate regiunile Bihorului cu produse agroalimentare locale de tipul preparatelor din carne şi lapte, ouă, peşte, uleiuri presate la rece, legume şi fructe, produse de patiserie, miere şi produse apicole, ţuică, vin, obţinute de producătorii bihoreni prin valorificarea materiei prime locale.

Producătorii locali mai aduc spre vânzare gemuri şi sucuri, murături, ceaiuri naturale, dulciuri tradiţionale, condimente, produse din lavandă, flori şi articole de artizanat.

Prima ediţie a târgului cu produse locale a avut loc în 15 iulie 2023. Numărul participanţilor a crescut constant, de la 33 de producători locali, la peste 50 de producători prezenţi la fiecare ediţie a târgului.

Având în vedere succesul târgului, din martie 2024 au fost deschise două pieţe volante în cartierele orădene Nufărul şi Ioşia, pe lângă târgul din Piaţa Unirii. Astfel, producătorii locali au avut mai multe oportunităţi de a-şi vinde produsele. Din august 2024, Târgul cu produse locale din Bihor s-a extins şi miercuri, în Piaţa Unirii din Oradea, pe lângă tradiţionala zi de sâmbătă.

Prin aceste târguri, autorităţile locale şi-au propus să crească accesul populaţiei la produsele tradiţionale locale, precum şi să promoveze produsele agroalimentare din judeţ şi tradiţia culinară bihoreană. Mai mult decât atât, se doreşte susţinerea producătorilor locali, toate activităţile desfăşurându-se sub denumirea „Produs în Bihor”.

Proiectul „Târgul Produselor Bihorene” se desfăşoară în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului, Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia Pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Bihor (ADD).