Țările din Europa de Est cer Uniunii Europene ajutor și despăgubiri pentru fermierii afectați de supraoferta de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina

cereale, grau Foto: Pixabay

Un grup de şase state din Europa de Est, în frunte cu Polonia, au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, în contextul în care există o supraofertă de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina, care a redus cererea pentru produsele locale şi a declanşat proteste în rândul fermierilor, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

La o reuniune a miniştrilor europeni ai Agriculturii care a avut loc luni la Bruxelles, cele şase state membre din Europa de Est au mai cerut şi securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi alte produse din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca perturbări în Europa.

Anul trecut, Comisia Europeană a suspendat, temporar, tarifele şi cotele pentru produsele agricole din Ucraina, în încercarea de a facilita livrările de cereale ucrainene, blocate ca urmare a invaziei ruseşti şi a blocadei impuse porturilor ucrainene.

“I-am informat pe miniştrii Agriculturii cu privire la problemele cu care fermierii din ţările vecine se confruntă din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care urmau să fie trimise în Europa Occidentală şi Africa. O parte din aceste produse rămân în ţările vecine şi această situație creează probleme pentru fermierii locali care nu mai pot să îşi vândă propriile lor cereale”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk.

Potrivit unor documente prezentate de Kowalczyk la reuniunea de la Bruxelles, importurile de porumb ale Poloniei din Ucraina au crescut până la 1,6 milioane de tone în perioada ianuarie-noiembrie 2022, un salt de peste 25.000% comparativ cu perioada similară a lui 2021.

De asemenea, importurile de porumb ucrainean în Ungaria s-au majorat la peste 900.000 de tone, de la 5.000 de tone, în timp ce în cazul Bulgariei au ajuns la 16.742 de tone, de la 361 de tone.

“Importurile mari de produse dintr-o singură sursă în timp campaniilor naţionale de recoltare au provocat perturbări pe pieţele din toate statele membre implicate”, susţin cele şase state membre din Europa de Est într-un document prezentat la reuniunea de luni. “O parte din cerealele importate merg la procesatorii interni de nutreţuri, ceea ce provoacă o diminuare a cererii pentru cerealele interne”, se mai arată în documentul menţionat.

“Suntem gata să ajutăm în continuare Ucraina, nu este vorba de o inversare. Dar vrem ca întreaga Uniune Europeană să fie implicată în acest proces”, a subliniat ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *