Taxele pe energie impuse de România şi Polonia, contestate în justiție de producătorul portughez de energie regenerabilă EDP Renovaveis / Compania portugheză susţine că ar urma să fie taxate profiturile pe care firmele nu le-au realizat   

EDPR portugalia eolian

Producătorul portughez de energie regenerabilă EDP Renovaveis a anunţat luni că va demara acţiuni în justiţie împotriva noilor taxe impuse producătorilor de energie de Polonia şi România, transmite Reuters.

La fel ca multe alte state membre ale Uniunii Europene, România şi Polonia au introdus recent măsuri de urgenţă destinate recuperării unei părţi din veniturile excepţionale generate de companiile de utilităţi, în ideea de a-i ajuta pe consumatori să facă faţă exploziei preţurilor la energie.

Într-un comunicat de presă, EDP Renovaveis a apreciat că măsurile introduse de România şi Polonia nu respectă principiul UE referitor la recuperarea numai a veniturilor realizate pe piaţă. Compania portugheză susţine că măsurile din cele două ţări nu ţin cont de costurile activităţilor de hedging (-acoperirea riscului în tranzacţionare-nr.) şi astfel ar urma să fie taxate profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat de fapt.

“EDP va urma toate acţiunile juridice care vor contribui la revenire la statul de drept echitabil şi care sprijină investiţiile atât de necesare în energiile regenerabile din aceste ţări şi din interiorul Uniunii Europene”, a informat compania portugheză, fără a preciza care sunt acţiunile pe care urmează să le demareze şi la ce tribunal.

EDP Renovaveis a estimat însă că noile taxe ar putea duce la “plăţi nerezonabile” şi costuri potenţiale de aproximativ 300 de milioane de euro.

Producătorul portughez de energie regenerabilă operează capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 697 Megawaţi în Polonia şi 521 de Megawaţi în România.

Potrivit site-ului companiei, EDPR a intrat pe piaţa din România în 2008, prin achiziţionarea mai multor proiecte eoliene în diferite etape de dezvoltare. În 2010, EDPR a finalizat construcţia primului său parc eolian din ţară şi în 2013 a început să funcţioneze prima centrală solară EDPR.

EDPR este astăzi al treilea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din România, cu capacitate instalată de 521 MW.

Sursa foto: edpr.com

Comentarii

  1. Toate tarile au impus taxe pe profituri excesise insa numai in Romania avem un ministru benzinar, un presedinte de Autoritare electrician, un absolvent de Bac la 30 de ani, presedinte al partidului de guvernamant.
    Toti astia pusi cap la cap, impreuna cu supracalificatii de la Anaf, nu pot sa explice ce e ala un contract de hedging(financiar sau nu) daramite sa il mai si reglementeze, asa ca au facut impreuna ceva…frumos respectiv, o tocana de picioare in gura oricui li se parea lor ca ar face niste bani.
    Dupa 2-3-4 ani in justitie, EDPR va castiga, dl covrigi-de-buzau va fi mare om de stat iar Romania va plati despagubiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *