Tesla nu cere subvenţii pentru fabrica sa de baterii din Germania, Elon Musk fiind împotriva acestora

Redacția nov. 27, 2021 0 comentarii
tesla

Tesla a decis să îşi retragă cererea de subvenţii pentru fabrica sa de baterii de lângă Berlin, directorul general Elon Musk fiind împotriva tuturor subvenţiilor, transmite Reuters, citată de News.ro.

Uniunea Europeană a aprobat în ianuarie un plan care includea acordarea de ajutor de stat companiilor Tesla, BMW şi altora, pentru a sprijini producţia de baterii pentru vehicule electrice şi pentru a ajuta blocul să reducă importurile de la liderul industriei China.

Tesla era de aşteptat să primească o finanţare UE de 1,14 miliarde de euro (1,28 miliarde de dolari) pentru fabrica sa de baterii din Gruenheide, Brandenburg, conform planului, o decizie finală fiind probabilă până la sfârşitul anului.

„Tesla a informat Ministerul Federal al Economiei şi Ministerul Economiei din Brandenburg… că îşi retrage cererea IPCEI pentru finanţare de stat pentru fabrica de baterii din Grünheide”, a declarat un purtător de cuvânt al Tesla, referindu-se la subvenţiile europene alocate aşa-numitelor „Proiecte importante de interes comun european”.

Planurile de construcţie ale fabricii nu vor fi afectate de această decizie, a spus purtătorul de cuvânt.

„Tesla a fost întotdeauna de părere că toate subvenţiile ar trebui eliminate”, a postat Musk pe Twitter ca răspuns la un tweet al unui alt utilizator, după ce Tesla a declarat că şi-a retras cererea de finanţare.

„Dar asta trebuie să includă subvenţiile masive pentru petrol şi gaze. Din anumite motive, guvernele nu vor să facă asta…”, a adăugat Musk, abătându-se de la subiectul finanţării fabricii.

Tesla investeşte 5 miliarde de euro în fabrica sa de baterii, potrivit estimărilor Ministerului german al Economiei. Între timp, construcţia unei fabrici de automobile alături de fabrica de baterii, pe care Tesla a început-o în baza autorizaţiilor preliminare, în timp ce aşteaptă aprobarea finală din partea guvernului regional, a făcut progrese bune în ultimele săptămâni, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului federal al Economiei.

Producătorul de vehicule electrice a aplicat şi în noiembrie 2020 pentru finanţare regională din Brandenburg, potrivit site-ului web al guvernului regional.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Brandenburg a declarat că această cerere nu a fost retrasă.

Suma solicitată Tesla nu a fost făcută publică, dar investiţiilor în valoare de peste 100 de milioane de euro li se acordă în general 6,8% din valoarea lor, se arată pe site.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a spus că speră să înceapă oficial producţia până la sfârşitul anului şi apoi să accelereze cât mai repede posibil.

Musk şi-a făcut cunoscută iritarea faţă de legile şi procedurile germane, spunând într-o scrisoare adresată autorităţilor în aprilie că cerinţele complexe de planificare ale ţării sunt în contradicţie cu urgenţa necesară pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *