Tesla vrea să fabrice în India o mașină low-cost de 24.000 de dolari/ Cel mai ieftin model Tesla este vândut în China cu peste 32.000 de dolari

Redacția iul. 24, 2023 0 comentarii
tesla

Reprezentanții Tesla urmează să se întâlnească luna aceasta cu ministrul indian al comerțului pentru a discuta planurile de construire a unei fabrici pentru a produce ceea ce compania a descris ca fiind o mașină nouă de 24.000 de dolari, a declarat pentru Reuters o persoană care are cunoștințe directe despre acest subiect.

Tesla și-a exprimat interesul de a construi o fabrică în India care să producă vehicule electrice (EV) low-cost pentru piața locală și pentru export, a declarat persoana respectivă, adăugând că firma a indicat că aceasta ar fi pentru noul vehicul.

Discuțiile reprezintă o răsturnare bruscă de situație pentru companie, după ce eforturile de anul trecut de a reduce taxele de import pentru vehiculele electrice livrate în India au fost zădărnicite de apelurile oficialilor guvernamentali de a se angaja să producă mașini la nivel local.

Întâlnirea cu ministrul comerțului ar fi discuțiile la cel mai înalt nivel dintre Tesla și guvernul indian din iunie, când Elon Musk s-a întâlnit cu prim-ministrul indian Narendra Modi și a declarat că intenționează să facă o investiție semnificativă în această țară.

Modelul electric de 2 milioane de rupii (24.000 de dolari) pe care reprezentanții Tesla l-ar fi descris în cadrul discuțiilor despre o potențială fabrică indiană ar fi cu 25% mai ieftin decât cea mai ieftină ofertă actuală, Model 3 sedan, care se vinde pentru echivalentul a puțin peste 32.200 de dolari în China.

Prețul țintă de 24.000 de dolari pentru noul vehicul Tesla a fost raportat la începutul acestei luni de ziarul The Times of India.

Tesla nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Vehiculele electrice reprezintă în prezent mai puțin de 2% din totalul vânzărilor de vehicule în India, care este în prezent a treia piață auto din lume ca mărime.

Reuters a scris în luna mai că directorii Tesla au vizitat India și au purtat discuții cu oficialii privind stabilirea unei baze de producție pentru automobile și baterii în India.

Discuțiile cu oficiali guvernamentali indieni din New Delhi sunt programate să fie reluate în această lună, au declarat pentru Reuters două persoane care au cunoștință despre discuții, care au cerut să nu fie menționate pentru că discuțiile rămân private.

În cadrul acestora, reprezentanții Tesla urmează să se întâlnească cu ministrul indian al Comerțului, Piyush Goyal, a precizat prima persoană, iar discuțiile ar urma să se axeze pe înființarea unui lanț de aprovizionare cu vehicule electrice și să discute despre alocarea de terenuri pentru o fabrică.

Ministerul Comerțului nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Tesla a redus agresiv prețurile modelelor sale existente de la începutul anului, în timp ce Musk a declarat în mod repetat că succesul său pe termen lung va depinde de reducerea drastică a costului mașinilor electrice.

Tesla a declarat că platforma sa de vehicule de nouă generație va reduce costurile de producție cu 50% și că mai multe modele – inclusiv un “robotaxi” automatizat – ar putea fi construite pe baza acesteia, fără a detalia care vor fi aceste viitoare modele sau prețurile acestora.

O uzină Tesla aflată în construcție în Mexic va produce vehicule pe această platformă cu costuri mai mici și volume mari, pe care compania a declarat că o va duce și la alte fabrici.

În prezent, Tesla produce vehicule electrice în California și Texas. În afara Americii de Nord, are fabrici în Berlin și Shanghai.

Fabrica din Shanghai este cea mai mare fabrică a Tesla, reprezentând aproape 40% din capacitatea globală a producătorului auto. Planurile de adăugare a unor capacități suplimentare acolo sunt în așteptarea aprobării autorităților de reglementare.

 

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *