The Independent: 2024 înregistrează un început de an record pentru vânzările de vehicule electrice în Marea Britanie

masini electrice, incarcatoare electrice Sursa Foto: CarVertical

Vânzările de vehicule electrice au înregistrat un start record în acest an, acesta fiind cel mai recent semn al faptului că britanicii își schimbă preferințele în favoarea unor mijloace de transport mai ecologice, scrie The Independent.

Au fost vândute peste 100.000 de vehicule electrice cu baterii între ianuarie și aprilie, fiind cel mai devreme în acest an când a fost depășită această bornă.

Cifrele privind vânzările totale de vehicule electrice au marcat o creștere de 10% față de aprilie 2023. Popularitatea tot mai mare a vehiculelor electrice a propulsat cota de piață a acestora la 17,2% din totalul achizițiilor de mașini noi. Din cele 1,9 milioane de vânzări de mașini noi anticipate pentru acest an, se estimează că peste 300.000 vor fi complet electrice.

De creșterea vânzărilor au beneficiat atât mărcile premium, precum BMW, Audi și Mercedes, cât și cele mai accesibile, precum MG, Hyundai și Kia.

Mandatul britanic privind vehiculele cu emisii zero, o lege care obligă producătorii să aibă un anumit procent de vehicule cu emisii zero în vânzările lor anuale, a jucat un rol esențial în stimularea vânzărilor, au declarat experții. Cu toate acestea, unii producători nu au reușit să îndeplinească mandatul de 10 % ZEV.

În timp ce vânzările de furgonete electrice au rămas relativ stagnante în comparație cu anul precedent, s-a înregistrat o creștere semnificativă în segmentul vehiculelor grele electrice.

Colin Walker, șeful departamentului de transport din cadrul Energy & Climate Intelligence Unit, a declarat: „Ceea ce contează este faptul că această concurență reduce costurile pentru șoferii britanici.

„În condițiile în care companii precum BMW și Mercedes și-au atins, sau chiar depășit, obiectivele de vânzări de vehicule electrice, cei care au rămas în urmă vor fi iritați că nu și-au schimbat strategiile suficient de repede pentru a reflecta impulsul global către electrificare.”

Marea Britanie va interzice vânzările de vehicule cu motor cu combustie internă în 2035. Comitetul pentru schimbări climatice al guvernului britanic a declarat în octombrie că vehiculele electrice „vor fi semnificativ mai ieftine decât vehiculele pe benzină și diesel pentru a fi deținute și exploatate pe durata lor de viață”.

Dar există încă preocupări care îi rețin pe oameni să treacă la vehicule electrice, cum ar fi disponibilitatea energiei electrice ieftine și a punctelor de încărcare.

Walker a declarat că infrastructura pentru vehiculele electrice se va consolida odată cu creșterea vânzărilor, ceea ce va reduce costurile pentru consumatori.

Sursa Foto: CarVertical

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *