TikTok spune că SUA amenință cu interzicerea dacă proprietarii chinezi nu își vând acțiunile

Redacția mart. 16, 2023 0 comentarii
tiktok

Administrația Biden a cerut ca proprietarii chinezi ai TikTok să renunțe la participațiile pe care le dețin în populara aplicație video sau să se confrunte cu o posibilă interdicție din partea SUA, a declarat miercuri compania chineză pentru Reuters.

Măsura este cea mai dramatică din cele luate recent de oficialii și legislatorii americani care au ridicat temeri că datele utilizatorilor americani ai TikTok ar putea fi transmise guvernului chinez. TikTok, deținut de ByteDance, are peste 100 de milioane de utilizatori din SUA.

De asemenea, este pentru prima dată sub administrația președintelui democrat Joe Biden când se amenință cu o potențială interdicție a TikTok. Predecesorul lui Biden, republicanul Donald Trump, a încercat să interzică TikTok în 2020, dar a fost blocat de instanțele americane.

Purtătorul de cuvânt al TikTok, Brooke Oberwetter, a declarat pentru Reuters că firma a primit recent vești de la Comitetul pentru Investiții Străine în Statele Unite (CFIUS), condus de Trezoreria americană, care a cerut ca proprietarii chinezi ai aplicației să își vândă acțiunile și a spus că, în caz contrar, se vor confrunta cu o posibilă interzicere a aplicației video în SUA.

The Wall Street Journal a anunțat prima dată informația. ByteDance a confirmat că 60% din acțiunile sale sunt deținute de investitori globali, 20% de angajați și 20% de fondatorii săi.

CFIUS, un organism puternic de securitate națională, recomandase în unanimitate în 2020 ca ByteDance să renunțe la TikTok. Sub presiunea președintelui Trump de la acea vreme, ByteDance a încercat fără succes, la sfârșitul anului 2020, să finalizeze un acord cu Walmart și Oracle Corp pentru a transfera activele TikTok din SUA într-o nouă entitate.

“Dacă obiectivul este protejarea securității naționale, dezinvestirea nu rezolvă problema: o schimbare de proprietate nu ar impune noi restricții privind fluxurile de date sau accesul”, a declarat Oberwetter de la Tiktok într-o declarație.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, urmează să se prezinte săptămâna viitoare în fața Congresului SUA. Nu este clar dacă guvernul chinez ar aproba o eventuală cesiune, iar Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Luna trecută, Casa Albă a acordat agențiilor guvernamentale 30 de zile pentru a se asigura că nu au TikTok pe dispozitivele și sistemele federale. Peste 30 de state americane au interzis, de asemenea, angajaților să folosească TikTok pe dispozitivele deținute de guvern.

Orice interdicție în SUA s-ar confrunta cu obstacole juridice semnificative și cu potențiale ramificații politice, întrucât TikTok este popular printre milioane de tineri americani.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *