Topul firmelor care vând mașini în România: Renault se află în fruntea clasamentului, după o creștere de 392% a profitului

Redacția aug. 6, 2022 0 comentarii
masini flota auto leasing

Topul firmelor care comercializează autoturisme și autovehicule ușoare în România este dominat de producătorul francez Renault, care produce și Dacia, urmat de Porsche și Mercedes-Benz, conform datelor analizate de platforma risco.ro.

Astfel, pe primul loc se află Renault Commercial Roumanie, cu o cifră de afaceri de aproximativ 3,8 miliarde de lei în 2021. Renault Commercial Roumanie reprezintă o filiala a Grupului Renault S.A.S., înființată la data de 1 iulie 2001. Renault Commercial Roumanie (RCR) reunește toate activitățile comerciale ale mărcilor Dacia, Renault și Nissan în România, de la distribuția de vehicule în rețeaua de agenți comerciali, de piese de schimb în atelierele de service agreate, la servicii post-achiziție, studii client și alte activități comerciale specifice. Profitul net al companiei înregistrează cea mai mare creștere din top, creștere de 392%, trecând de la 8 milioane de lei în 2020 la 40,7 milioane de lei în 2021.

Pe locul 2 se află Porsche România, importatorul general pentru mărcile Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, ŠKODA, Volkswagen Autovehicule Comerciale și Das WeltAuto. Compania preia autovehiculele mărcilor menționate mai sus de la fabricile producătoare şi le distribuie prin intermediul reţelei de distribuitori, compusă din centre auto proprii și dealeri independenți autorizați. În afacerea de bază este inclusă și aprovizionarea rețelei naționale de dealeri cu piese de schimb și accesorii originale. În 2021, compania avea o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de lei, cu un profit net de circa 200 milioane de lei, în timp ce numărul de salariați a rămas relativ constant.

Urmează SC Mercedes-Benz România S.R.L., companie Daimler AG. Care se ocupă cu activitatea de import, marketing și vânzări pentru mărcile: Mercedes-Benz, Smart, Fuso și Setra, precum și cu coordonarea unei rețele de peste 30 de centre autorizate de vânzări și service. În anul 2014, Daimler AG și-a eficientizat activitățile de vânzare și post-vânzare pe piața din România prin fuziunea celor două entități de distribuție locale, Mercedes-Benz România S.R.L. și EvoBus România S.R.L. După finalizarea procedurilor legale, activitățile EvoBus au fost transferate către Mercedes-Benz România, acestea incluzând vânzarea de autobuze și autocare noi și second hand și operațiunile de retail. În 2021, compania înregistra o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de lei, comparativ cu anul anterior, cu 1,2 miliarde. Profitul net a fost de aproximativ 20 milioane de lei, cu o dinamică de 100%.

Țiriac Auto SRL completează topul. Compania înregistrează a două cea mai mare creștere a profitului net în 2021, creștere de 359%. Cifra de afaceri se bucură, de asemenea, de o dinamică bună, atingând cifra de 1,5 miliarde de lei, la un număr de 819 salariați. Țiriac Auto SRL face parte din Țiriac Group, recunoscut pentru afacerile derulate în domenii precum imobiliare, servicii financiare, servicii de transport aerian de tip VIP Charter, import, distribuție și service auto, servicii de producție și întreținere ascensoare, servicii de pază și protecție etc. Țiriac Auto este dealer și reparator autorizat pentru șase dintre cele mai renumite mărci auto existente pe piață: Mercedes-Benz, Jaguar, Land Rover, Mitsubishi, Ford și Hyundai.

Porsche Inter Auto România urmează în top, după ce cifra de afaceri a companiei a atins 1,5 miliarde de lei, iar profitul net 39,7 milioane de lei, după creșteri de 15 și 48%. Compania face parte din Porsche Inter Auto GmbH & Co KG, fiind rețeaua de retail a mărcilor concernului. Porsche, Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Volkswagen autovehicule comerciale și Weltauto sunt mărcile care se vor regăși în cadrul rețelei Porsche Inter Auto din România. Porsche Inter Auto GmbH & Co KG are sediul la Salzburg și deține în Europa aproximativ 125 dealeri proprii fiind considerat cel mai mare retailer din Europa. Toți dealerii Porsche Inter Auto oferă servicii de la finanțare auto, la vânzare mașini noi și mașini de ocazie dar și service, inclusiv pentru mărcile exclusive: Porsche, Bentley, Lamborghini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.